Πολιτική θύελλα προς την προανακριτική

BOYLH_SHMAIAΑνεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και για τον Ευ. Βενιζέλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα συντηρεί ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η κυβέρνηση επιχειρεί περιορισμό της διαλεύκανσης της υπόθεσης στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου και κάνει λόγο για “διαχρονική ομερτά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ”.

“Οι πολιτικές, όμως, ευθύνες για τη συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και τη μη αξιοποίηση της δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς. Το ίδιο ισχύει και για τις ποινικές ευθύνες των κκ Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου” αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κόντρα μετά την απόφαση

Η πολιτική θύελλα κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει από χθες όταν η συντονιστική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συμπεριλάβει στην πρόταση του κόμματος για προανακριτική επιτροπή και τον Ευ. Βενιζέλο.

“Θα ζητήσουμε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων”, ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά το ΠΑΣΟΚ απάντησε με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πλήξει το ΠΑΣΟΚ “γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής της χώρας. Δεν θα τα καταφέρουν. Και οι πολίτες που υφίστανται τόσες θυσίες καταλαβαίνουν Θα αποτύχουν τραγικά όπως και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν που φαίνεται ότι δεν τους δίδαξε τίποτα. Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαδιακή. Η αποκάλυψη του παιχνιδιού τους άρχισε και θα είναι πλήρης”.

Κύκλοι της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς είχε τόσο το κίνητρο όσο και τη δυνατότητα να νοθεύσει τη λίστα. Μάλιστα εκτιμούν πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή και για τον Ευ. Βενιζέλο, έχει στόχο να αντλήσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά τους πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλακούν στην υπόθεση και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Γ. Παπανδρέου ακόμη και ο Λ. Παπαδήμος, ως πρώην πρωθυπουργοί. Ωστόσο σημειώνουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο και τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας. Στην Ιπποκράτους πάντως τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου καθώς η λίστα είχε δοθεί στον τότε υπεύθυνο του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Το πρωί μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, είπε πως επί 14 μήνες τη λίστα διαχειριζόταν ο Ευ. Βενιζέλος και τόνισε:”Έχουμε ένα usb ένα ψηφιακό αρχείο που παραλήφθηκε επισήμως, επίσημα μας το διαβίβασαν τουλάχιστον στο υπουργείο Εξωτερικών. Το οποίο χάνεται για περισσότερο από δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτών των δύο χρόνων τους 14 μήνες αυτός στου οποίου τα χέρια έχει χαθεί είναι ο κ. Βενιζέλος”.

Από την πλευρά του ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Καρύδης μιλώντας στην ίδια εκπομπή, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Ευ. Βενιζέλου λέγοντας: “Δεν έχει πολιτικές ευθύνες κατά τη γνώμη μου ο Βενιζέλος. Ήταν θύμα μιας πολύ άγριας πλεκτάνης, η οποία πιστεύω ότι και κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα αποκαλυφθεί πλήρως. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν χρειάζεται νέους διχασμούς”.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης δήλωσε: “Πολιτική ευθύνη υπάρχει για όλους όσους διαχειρίστηκαν αυτό το θέμα και δεν είχαν την απαιτούμενη ευαισθησία ή επαγρύπνηση για να μην έχουν πολιτικές ευθύνες. Πολιτικές ευθύνες πρέπει να τους αποδώσει ο χώρος τους, εγώ υποθέτω ότι στο συνέδριο που θα κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ θα τεθεί θέμα διαχείρισης αυτού του πράγματος, δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί. Θα τεθεί θέμα διαχείρισης αυτού του πράγματος από τον Γ. Παπανδρέου, τον Ευ. Βενιζέλο, τον Γ. Παπακωνσταντίνου από οποιονδήποτε”.

Αντιδράσεις ελάσσονος αντιπολίτευσης

Οι αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ έχουν προκαλέσει και την αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, αναφέρει σε δήλωσή του: “Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στην αρχική τους θέση ότι η υπό σύσταση προανακριτική επιτροπή οφείλει να διερευνήσει τις ευθύνες όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ συμπεριλαμβανομένων των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, όλα στο φως, καμιά συγκάλυψη”.

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή τονίζει μεταξύ άλλων: “Ο Σαμαράς καλύπτει τον Βενιζέλο σαν συνεταίρο του στην εξουσία και ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον Παπανδρέου. Δεν είναι δυνατό το πρωί να κάνουν λόγο για ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και το βράδυ να του δίνουν συγχωροχάρτι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ