Ποιος και γιατί… κατεβάζει το βουνό..

etniki filippiada

Εκσκαφικές και χωματουργικές εργασίες μεγάλης κλίμακας πραγματοποιούνται κοντά στην Γέφυρα Καλογήρου, στα πρανή της εθνικής οδού όμως κανείς δεν γνωρίζει τίποτα!

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την αναφορά που κάνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζάψας προς την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζηρού, την Διεύθυνση Δασών, τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζάψας στο σημείο πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη και στη συνέχεια αναζήτησε ενημέρωση από την Περιφέρεια Ηπείρου για τον φορέα που πραγματοποιεί τις εργασίες.

Η επικοινωνία του με τις υπηρεσίες δεν είχε αποτέλεσμα και ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής δεν γνωρίζει να έχει εγκριθεί τέτοιο έργο.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • erga etniki

Στην αναφορά του ο κ. Ζάψας σημειώνει:

             Επειδή με την παρέμβαση έχουμε εμφανή αλλοίωση του τοπίου, αφαίρεση αδρανών με άγνωστο προορισμό και εναπόθεση, αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του χώρου.

             Επειδή υπάρχει προηγούμενο όμοιας παρέμβασης του Καποδιστριακού Δήμου Φιλιππιάδος, του 2007/2008, για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου, όπου πραγματοποιείται έκτοτε το παζάρι Φιλιππιάδος, που όμως γνωρίζουμε ότι έγινε χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και προκάλεσε καταπτώσεις των πρανών του βουνούκαι αλλοιώσεις του τοπίου που ουδέποτε αποκαταστάθηκαν.

             Επειδή είμαστε στο έτος 2022 και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εργασίες, χωρίς ΜΠΕ και την έγκριση των εμπλεκομένων δημοσίων Υπηρεσιών….

Σας παρακαλούμε να επέμβετε, ο κάθε Φορέας και Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ευθύνης σας και να διαπιστώσετε τι συμβαίνει, εάν το εκτελούμενο έργο έχει τις δέουσες αδειοδοτήσεις, την έκταση της παρέμβασης, τα οφέλη και τις επιπτώσεις που προκαλεί.

Σε κάθε περίπτωση, εάν πρόκειται για υποέργο μιας συνολικής παρέμβασης που αφορά την διαπλάτυνση της εθνικής οδού δυτικά, από το Λύκειο Φιλιππιάδος μέχρι το ΦΙΞ, δεν θα είχαμε αντίρρηση αρκεί αυτό να αντιμετωπιστεί με συνολική ΜΠΕ και να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κατασκευής δημοσίων έργων και πάντως το βουνό πρέπει να προστατευτεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ