Ποιοι μπορούν να διενεργούν ιατροδικαστικές πράξεις

BOUGIOUKLAKIS TEOD

BOUGIOUKLAKIS TEOD

Οριστικό τέλος δίνεται στα ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα ή μη διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων από επικουρικούς ιατροδικαστές του ΕΣΥ. Και δίνεται με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, ύστερα από σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλλει ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Το θέμα είχε ανακινηθεί σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπου ενώ ιατροδικαστές είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πλήρως τις τοπικές κοινωνίες, αυτό δεν γινόταν αλλά προβάλλονταν αντιδράσεις και αντιρρήσεις.

Προ δέκα μηνών περίπου ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απηύθυνε σχετικό ερώτημα στον Άρειο Πάγο, με σκοπό να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, όπως τελικά συνέβη με την σχετική γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου.

Στη γνωμοδότηση διευκρινίζεται σαφώς ότι: «α) οι Επικουρικοί Ιατροδικαστές δύνανται ως ειδικοί στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής (ειδικότητα Ιατροδικαστού) να εκτελούν Ιατροδικαστικές πράξεις, που άλλωστε, αποτελούν και την αποστολή τους μετά τη λήψη συγκεκριμένης ειδικότητας, β) για την κατάλληλη υποδομή του χώρου ισχύουν τα προαναφερθέντα. Επιπροσθέτως η αποστολή των Επικουρικών Ιατροδικαστών που διορίζονται σε θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είναι η διενέργεια Ιατροδικαστικών πράξεων ως εκ της ειδικότητος τους. Σε αντίθετη περίπτωση (μη διενέργειας Ιατροδικαστικών πράξεων) ουδέν εργασιακό αντικείμενο θα έχουν που να δικαιολογεί τον διορισμό τους και σε κάθε περίπτωση τον σκοπό της εξυπηρέτησης των πολιτών».

Προϋπόθεση βέβαια είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για την διενέργεια κλινικών ιατροδικαστικών πράξεων ενώ στην περίπτωση νεκροψίας- νεκροτομής, ο δίδων την παραγγελία έχει την δυνατότητα να απευθύνει ερώτημα στον διοικητή του νοσοκομείου για την ύπαρξη ή μη του αναγκαίου χώρου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ