Ποιοι δασωμένοι αγροί επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους

dasikoixartes

Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ προς όλες τις Δασικές Υπηρεσίες για τους δασικούς αγρούς, δίνει εντολές άμεσης απόδοσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες για όλες τις περιπτώσεις που τα ακίνητα δεν είναι καταγεγραμμένο ως δημόσιο κτήμα.

Η εγκύκλιος που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης,  καλεί τις δασικές υπηρεσίες να αναγνωρίζουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα ιδιωτών, χωρίς βεβαίωση από την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία απαιτείται από τον νόμο για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει καταγραφεί ως δημόσιο κτήμα. Επίσης, καλεί τις δασικές υπηρεσίες να μην πραγματοποιούν έρευνα για τους τίτλους του ιδιώτη μέσω του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων.

Xωρίς βεβαίωση Κτηματικής Υπηρεσίας

«Σε περίπτωση μη χορήγησης απάντησης από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία, θα προβαίνετε εντός ευλόγου χρόνου στη διεκπεραίωση του αιτήματος του ενδιαφερομένου, που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί έκτασης που εμφανίζεται ως ΑΔ στον αναρτημένο ή κυρωμένο δασικό χάρτη, χωρίς την απάντηση της Κτηματικής Υπηρεσίας, εξετάζοντας την τυχόν ύπαρξη τίτλων του Δημοσίου επί της έκτασης ή την τυχόν περιέλευσή της στο Δημόσιο εξ άλλης αιτίας, π.χ. ως κοινόχρηστης ή διαθέσιμης εποικιστικής» αναφέρει το έγγραφο.

Χωρίς έρευνα για τους τίτλους του ιδιώτη

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ διευκρινίζει τα αναφερόμενα σε πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες, με το οποίο καλούνταν να απαντούν μόνο αν τα σχετικά ακίνητα είναι καταγεγραμμένα ως δημόσια κτήματα και όχι και στην περίπτωση της μη εγγραφής. Πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα οι Κτηματικές Υπηρεσίες να μην απαντούν  στα Δασαρχεία για εκτάσεις που δεν είχαν δηλωθεί από το Δημόσιο, μπλοκάροντας ουσιαστικά τη διαδικασία αναγνώρισης των εν λόγω εκτάσεων ως ιδιωτικών.  Η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ δίνει κατεύθυνση οι  δασικές υπηρεσίες να μην πραγματοποιούν έρευνα για τους τίτλους του ιδιώτη μέσω του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων. Σχετικά η νέα εγκύκλιος

«Η  καταγραφή μίας έκτασης ως δημόσιου κτήματος, παρόλο που δεν καθιερώνει αμάχητο τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου, δυναμένου του ιδιώτη να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, αποτελεί τρόπο απόδειξης της κυριότητας του Δημοσίου (ΣτΕ 744/2019) και δεν δύναται να παραβλεφθεί, γι’ αυτό και ορθώς η Εγκύκλιος (του Υπουργείου Οικονομικών) προβλέπει ότι θα πρέπει να εξετάζεται και το πραγματικό γεγονός της τυχόν καταγραφής της υπόψη έκτασης στο βιβλίο δημοσίων κτημάτων. Μη εννοώντας βεβαίως ότι για όσους δασωμένους αγρούς δεν έχουν καταχωρηθεί ως δημόσια κτήματα, θα πρέπει να ακολουθείται η διοικητική διαδικασία διακρίβωσης τυχόν δικαιωμάτων του Δημοσίου του Α.Ν. 1539/1938 (σύνταξη πορίσματος, εξέταση των τίτλων του ιδιώτη από το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων, η οποία δεν εφαρμόζεται επί εκτάσεων υπαγομένων στη δασική νομοθεσία), διότι τούτο θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την ειδική εφαρμοστέα εν προκειμένω διάταξη του άρθρου 67, και θα αναιρούσε στην πράξη την εφαρμογή της».

Αίρεται ο δασικός χαρακτήρας των δασωμένων αγρών

Η εγκύκλιος του γενικού Γραμματέα Δασών επιχειρεί την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης (ν. 4915/2022) για τους δασωμένους αγρούς, με την οποία προβλέφθηκε ότι αίρεται ο δασικός χαρακτήρας των δασωμένων αγρών και το δημόσιο δεν θα διεκδικεί τις εκτάσεις από τους ιδιώτες παρά μόνον αν  έχει συγκεκριμένο τίτλο.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ