Ποιο είναι το Αμερικανικό Fund που επενδύει στην «Δωδώνη»

dodoni n

Σε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα πέρασε το πλειοψηφικό πακέτο της «Δωδώνης» μιας από τις ισχυρότερες εταιρείες γαλακτοκομικών.

Το CVC Capital Partners είναι ένας από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 82 δισ. δολάρια. Ιδρύθηκε το 1981 και έως σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 135 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις.

Διατηρεί γραφεία σε 23 χώρες και τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στον κλάδο νοσοκομείων, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Μάλιστα, έχει παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της ευρύτερης Μεσογείου όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Από το 2016 επενδύει στην Ελλάδα και αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς.

Στην ιδιοκτησία της μεταξύ των άλλων ανήκει η  Vivartia ο μεγαλύτερος όμιλος εστίασης στη χώρα και από τους μεγαλύτερους στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Η Vivartia ιδρύθηκε το 2006 και προέκυψε μέσα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων. Το 2007 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη MIG οπότε και αποχώρησε από το σχήμα ο Δ. Δασκαλόπουλος (πλευρά Δέλτα), ενώ το 2010 αποχώρησε ο ιδρυτής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επαναγοράζοντας την εταιρεία του.

Στον όμιλο Vivartia ανήκουν κορυφαία στο χώρο τους brands όπως στα γαλακτοκομικά η Δέλτα, στα κατεψυγμένα τρόφιμα Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη και Άλεσις, στην τροφοδοσία οι Olympic Catering και Hellenic Catering, στην εστίαση οι αλυσίδες Everest, Goody’s και Flocafe και στις ζωοτροφές η Ευρωτροφές. Ο Όμιλος Εστίασης της Vivartia αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη στο χώρο της εστίασης στην Ελλάδα, καθώς στην προ Covid-19 εποχή, απασχολούσε περισσότερους από 2.500 άμεσα και περί τους 5.000 έμμεσα εργαζομένους.

Την τελευταία τριετία το CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας». Το 2017 εξαγόρασε τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια. Το CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών. Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan. Το CVC Capital ελέγχει το 60% της Hellenic Healthcare, ενώ το υπόλοιπο 40% της συμμετοχής είναι κατανεμημένο ισομερώς στους Δ. Σπυρίδη και Β. Θεοχαράκη. Πληροφορίες θέλουν το fund να βολιδοσκοπεί επενδυτικά και περιπτώσεις θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων και εκτός Αττικής και σε περιοχές όπως Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα, Λάρισα κ.λπ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, το CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά στο χώρο της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus. Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό. Η Venilia Investments απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας. Στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.

Τον περασμένο Μάιο το CVC Capital εισήλθε με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της Skroutz, της επιτυχημένης διαδικτυακής πλατφόρμας στον τομέα της σύγκρισης τιμών και των λιανικών πωλήσεων. Κίνηση που μαρτυρά τις προοπτικές που διαμορφώνονται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, που λόγω της πανδημίας ζουν μια εκρηκτική εκτόξευση εργασιών.

Πριν από είκοσι ημέρες στην ιδιοκτησία της πέρασε η Εθνική Ασφαλιστική και τώρα προστίθεται η «Δωδώνη» ένα από τα πιο βαριά ονόματα στο χαρτοφυλάκιό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ