Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στα επιδόματα

opeka paidikes

Ο εκσυγχρονισμός των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα είναι από τις πρώτες αλλαγές που θα δρομολογηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή τουλάχιστον του 50% των κοινωνικών παροχών θα γίνεται μέσω προπληρωμένων καρτών αρχής γενομένης από το  τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Με τις προπληρωμένες κάρτες, οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε POS, να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές και υπηρεσίες ενώ θα μπορούν να εκταμιεύουν και μετρητά από τα ΑΤΜ έως ενός ορίου. Το μέτρο στοχεύει στη μεγαλύτερη διαφάνεια της χρήσης των επιδομάτων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Προβλέπεται επίσης τη διενέργεια ειδικών ελέγχων μέσω ψηφιακών παρεμβάσεων για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων σε μη μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Την ίδια ώρα θα απλοποιηθεί η διαδικασία αιτήσεων και δικαιολογητικών ενώ θα γίνεται αυτόματη διασταύρωση των εισοδηματικών στοιχείων των επιδοματούχων.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η  κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/4/2024 και θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ.

Έτσι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει από την 1η Απριλίου 2024 από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Ειδικότερα όσοι  παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ