Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι για τις «κόκκινες» περιοχές

ioannina g

Τα Γιάννινα και η Ήπειρος κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων την πρώτη μέρα του Νοέμβρη την ώρα μάλιστα που η πανδημία χτυπά με σφοδρότητα ολόκληρη την χώρα.

Επιστήμονες και κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις και η λήψη μέτρων για τις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών.

Στις περιοχές αυτές στις οποίες περιλαμβάνεται και ο Νομός Ιωαννίνων, τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας κινούνται σε τρεις άξονες :

• αυξημένοι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους αμιγείς χώρους με ενεργοποίηση ανάλογων κυρώσεων για τους παραβάτες

• ενίσχυση, των νοσοκομείων, με ιατρικό προσωπικό, μέσω αναδιάταξης δυνάμεων

• και θέσπιση κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση πειθούς για την αύξηση του εμβολιασμού, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ενδεχομένως σε επίπεδο διαγνωστικού ελέγχου ή της προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή εισηγείται στις κόκκινες περιοχές:

-τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα

-αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους μικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους με τα διάφορα προστατευτικά

-απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης

-αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση

-επιστροφή της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όπου το φορτίο είναι μεγάλο μπορεί ο ένας στους πέντε να είναι φορέας του ιού.

Οι εισηγήσεις θα οριστικοποιηθούν σήμερα καθώς ο χρόνος τρέχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ