Το όραμα και τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τη μετατροπή των Ιωαννίνων σε μια κλιματικά ουδέτερη, βιώσιμη και σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη παρουσίασε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, κατά την ομιλία του στο New European Bauhaus Festival Satellite Event.
«Τα Γιάννενα γίνονται κομμάτι μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Μπέγκας, υπενθυμίζοντας ότι ως πόλη-μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για την κλιματική ουδετερότητα, τα Ιωάννινα έχουν αναλάβει συγκεκριμένες και αυστηρές υποχρεώσεις.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η χρονική συγκυρία είναι κομβική, καθώς η Κομισιόν ψήφισε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές της βιωσιμότητας, της αισθητικής και της συμπερίληψης γίνονται πλέον απαράβατος κανόνας για όλες τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις έργων.
«Αφετηρία και λόγος ύπαρξής μας η Λίμνη Παμβώτιδα»
Ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι για τη δημοτική αρχή η αφετηρία και η απόλυτη προτεραιότητα είναι μία: η λίμνη μας. «Η Παμβώτιδα δεν είναι απλώς ένα αξιοθέατο, είναι ο λόγος ύπαρξης της πόλης των Ιωαννίνων», δήλωσε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται υπό σχεδιασμό ο μεγάλος παραλίμνιος ποδηλατόδρομος.
Όπως σημείωσε, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, δίνεται τεράστια βαρύτητα όχι μόνο στο τι φτιάχνεται, αλλά και στο πώς φτιάχνεται, ώστε οι παρεμβάσεις να έχουν αντοχή και διάρκεια στον χρόνο.
Τα εμβληματικά έργα που αλλάζουν την πόλη
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα και στα έργα που είτε υλοποιούνται είτε μπαίνουν σε τροχιά ολοκλήρωσης, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της καθημερινότητας για τους Γιαννιώτες:
- Πάρκο Πυρσινέλλα: Ολοκληρώνεται και αποδίδεται άμεσα στους πολίτες.
- Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο: Μια εμβληματική παρέμβαση ανάδειξης της ιστορικής ταυτότητας.
- Πλατεία Χατζή (Αμπελόκηποι): Δημιουργείται μια πρότυπη, βιοκλιματική πλατεία.
- Βοτανικός: Φτιάχνεται ένας νέος πνεύμονας πρασίνου μέσα από διαβούλευση κυρίως με τα παιδιά.
- Σχολικές αυλές: Ξεκινά εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπλασης για τον εκσυγχρονισμό των σχολικών χώρων.
Στην τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,μέσω σύνδεσης με το κεντρικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Patrick Child,η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικό Σημείο Συντονισμού για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στην Ελλάδα, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, καθώς και εκπρόσωποι τποικών φορέων.
Ακολούθησε δημόσιος διάλογος στο πλαίσιο του δικτύου Climanet GR-CY, με τη συμμετοχή των δημάρχων Ιωαννίνων, Καλαμάτας και Κοζάνης. Οι τρεις δήμαρχοι αντάλλαξαν εμπειρίες και κατέθεσαν προβληματισμούς από την πορεία των πόλεών τους προς την κλιματική ουδετερότητα, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της αυτοδιοίκησης στην επίτευξη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών στόχων. Τη συζήτηση συντόνισε η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Ιωαννίνων και αρχιτέκτονας μηχανικός, Έλενα Σιόντη.