Πλήθος κόσμου στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας

agia marina eorti

Μία από τις παλιότερες και πιο ιστορικές συνοικίες των Ιωαννίνων γιορτάζει. Γιορτάζει την δική του Αγία, την Αγία Μαρίνα.

Οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα.. Οι εικόνες στεφανώθηκαν με λουλούδια.

Διαφορετικό και το φετινό καλοκαίρι, διαφορετικός και ο εορτασμός. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αυτό δεν εμπόδισε τους πιστούς να προσέλθουν με τάξη, μάσκες και αποστάσεις και να προσκυνήσουν.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας μετά τις εκτεταμένες εργασίες που έχουν γίνει άλλαξε ριζικά όψη. Τοιχογραφίες αποκαλύφθηκαν, κειμήλια εκτίθενται. Ένα κομμάτι επέστρεψε στη θέση του.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • agia marina mEpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • agia marina eorti1EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • agia marina eorti3EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • agia marina eorti4

Η παλαιότερη πληροφορία που υπάρχει για τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, είναι ότι κτίστηκε το 1791.

Δεν είναι γνωστό αν παλαιότερα υπήρχε Ναός και καταστράφηκε, όπως επίσης δε γίνεται καμιά αναφορά Ναού Αγίας Μαρίνας στις προ του 1611 εκκλησίες των Ιωαννίνων.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας πυρπολήθηκε την 27 Αυγούστου του 1820, όταν τα σουλτανικά στρατεύματα πολιορκούσαν τα Ιωάννινα. Πυρπολήθηκε και πάλι το 1829.  Ήταν ο ωραιότερος και λαμπρότερος από τους Ναούς των Ιωαννίνων, όπως αναφέρει ο Άγγλος περιηγητής των αρχών του 19ου αιώνα Χιουζ, ο οποίος και τον είχε επισκεφθεί.

Ο σημερινός Ναός ανεγέρθηκε με τη γενναιοδωρία των αδελφών Ζωσιμάδων το έτος 1852 και ιδιαίτερα του Νικόλαου Ζωσιμά.

Είναι τρίκλιτη βασιλική, με έντονη την επίδραση από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Είναι τρισυπόστατη. Διαιρείται σε τρία κλίτη με δύο κιονοστοιχίες και δέχεται άπλετο φως από τις δύο σειρές παραθύρων στη βόρεια και νότια πλευρά. Σε αυτές τις πλευρές του Ναού οι υπάρχουσες τοιχογραφίες δεν έχουν ενιαίο κύκλο θεμάτων, ούτε χρονολογία. Το υψηλό πέτρινο κωδωνοστάσιο τελείωσε το 1949.

Το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται πολλά ιστορικά κειμήλια του ναού που βρισκόταν στις αποθήκες και γίνονται εργασίες για την ανάδειξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ