Πληθωρισμός: Φρένο με 7,2% τον Δεκέμβριο

laiki agor;a

Στο 7,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο από 8,5% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σε μέσα επίπεδα του 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 9,6% σε σχέση με το 2021.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος συνέχισε την πτωτική τάση που σημειώνεται μετα τον Σεπτέμβριο, όταν είχε φθάσει στο 12%.

Τον Οκτώβριο, είχε υποχωρήσει στο 9,1% και τον Νοέμβριο περαιτέρω στο 8,5%.

Τον μεγαλύτερο πτωτικό αντίκτυπο είχε η τιμή του ρεύματος, η οποία μειώθηκε 8,8% σε ετήσια βάση, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε 1,4%, των καυσίμων – λιπαντικών κατά 8,6% και του φυσικού αερίου κατά 50%.

Ωστόσο, η ακρίβεια στα τρόφιμα εντάθηκε, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τον δείκτη διατροφής να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 15,5% από 15% τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, οι τιμές γαλακτοκομικών – αυγών αυξήθηκαν 25,6%, στο ψωμί και τα δημητριακά κατά 18,1%, στα κρέατα 17,8%, στα έλαια – λίπη 21,7% και στα λαχανικά 13.1%.

Για τη μείωση του πληθωρισμού είχε προϊδεάσει η Eurostat, η οποία ανακοίνωσε ανήμερα των Θεοφανείων τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, τα οποία έδειξαν σημαντική πτώση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο στο 7,6% από 8,8% τον Νοέμβριο.

Η πτώση του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Eurostat, προέκυψε από τη σημαντική επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,7% έναντι 11,7% τον Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (μαζί με του αλκοόλ και του καπνού) επιταχύνθηκαν στο 13,8% έναντι 13,6% τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ