Πλήρης διαλεύκανση στα προβλήματα του Ελληνικού

XYTA_KARBOYNARIΤην διαβεβαίωση ότι θα διερευνηθούν πλήρως τα αίτια που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία τοποθετείται με ανακοίνωσή της, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε καθώς την ιχνηθέτηση θα κάνει εταιρία που έχει άμεση σχέση με τον κατασκευαστή.

Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι και ελέγχων, υποστήριξε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και η Περιφέρεια από την πλευρά της τονίζει πως στόχος της είναι να εντοπιστεί και να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

Όπως έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη η Περιφέρεια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο της ρύπανσης που διαπιστώνεται στην περιοχή που έχει κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε και λειτουργεί Επιστημονική Επιτροπή, η οποία έχει εκδώσει πόρισμα, βάσει του οποίου δρομολογούνται διάφορες ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν διαρροή από το ΧΥΤΑ.

Έχοντας υπόψη τις προτάσεις του Πορίσματος προωθούνται δύο παράλληλες δράσεις: Η πρώτη (γεωηληκτρική τομογραφία), μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ξεκίνησε μάλιστα τη Δευτέρα) και η δεύτερη μέσω ιχνηθέτησης, που, όπως περιλαμβάνεται και στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, θα γίνει με ευθύνη του μελετητή της αναδόχου εταιρίας.

Πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές μεθόδους, των οποίων τα συμπεράσματα θα συνεκτιμηθούν και φυσικά θα τεθούν υπόψη των επιστημονικών φορέων, του ΦΟΔΣΑ και των άμεσα εμπλεκομένων Δήμων.

Ο Δήμος Β. Τζουμέρκων είναι ενήμερος για το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής και των ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί και είναι ακατανόητη η επιμονή του Δημάρχου του, να επιχειρεί εξ αρχής να αμφισβητήσει τη διαδικασία και κατ΄ επέκταση το αποτέλεσμα της.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να αποκαταστήσει και όχι να κρύψει το όποιο πρόβλημα υπάρχει, ώστε το έργο να λειτουργήσει σωστά και προς όφελος του περιβάλλοντος. Με το Δήμο Τζουμέρκων – και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους – δεν είμαστε στην αντίπερα όχθη. Είμαστε – ή θα πρέπει να είμαστε- στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό όμως προϋποθέτει εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε απόλυτο βαθμό από τη Διοίκηση και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ