Πλήγμα στην παραγωγή λόγω έλλειψης εργατών γης

aktinidia artas

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μετανάστευσης και Ασύλου και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα από την έλλειψη εργατών γης.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι οι αγρότες της Π.Ε. Άρτας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση από την έλλειψη εργατών γης, καθώς ξοδεύουν χρήματα από το υστέρημά τους για τις ανάγκες των καλλιεργειών τους και μοχθούν για αυτές, όμως δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για εργατικά χέρια, που ιδιαίτερα την περίοδο της συγκομιδής είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλο πλήγμα που αφορά στην επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τονίζει δε, ότι το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές στον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Άρτας, καθώς  ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος, ενώ σύντομα αρχίζει επίσης η συγκομιδή των ακτινιδίων και στη συνέχεια των εσπεριδοειδών, προϊόντα από τα οποία στηρίζεται καταρχάς η τοπική οικονομία, αλλά ενισχύεται και ο πρωτογενής τομέας γενικότερα.

Επίσης υπογραμμίζει ότι οι αγρότες, ενώ πασχίζουν να έχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα για να τα πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη εργατών γης, με άμεσο κίνδυνο να μείνουν τα προϊόντα τους στα χωράφια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό της χρονικής ωρίμανσής τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγάλη πιθανότητα να υποστούν πλήγμα που θα είναι καταστροφικό για τους κόπους και τις θυσίες ολόκληρης της χρονιάς.

Επιπρόσθετα αναφέρει, ότι το πρόβλημα των αγροτών δεν περιορίζεται μόνο στην εύρεση εργατικών χεριών, αλλά και στη γραφειοκρατία που απαιτείται για οποιαδήποτε πρόσληψη εργάτη, που για να διεκπεραιωθεί πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά και χρονικά, απευθυνόμενοι σε λογιστή, τεχνικό ασφαλείας και σε τμήμα ασφάλειας και υγιεινής εργαζομένων, αλλά και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι ελαιοκαλλιεργητές, με βάση σχετική εγκύκλιο, έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν έναν (1) εργάτη ανά 40 στρέμματα, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, δεν μπορούν να προσλάβουν εργάτες γης, επειδή έχουν μικρότερες εκτάσεις τις οποίες καλλιεργούν, ενώ παράλληλα η φετινή παραγωγή ελιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο κ. Γκόκας γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος για τους παραγωγούς της Άρτας και όχι μόνο, καλεί τους κ. κ. Υπουργούς να του απαντήσουν, στα ερωτήματά του:

-Για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα της έλλειψης εργατών γης και του εξορθολογισμού της γραφειοκρατίας, ώστε να μην έχουμε στην Π.Ε. Άρτας, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, το φαινόμενο των αδιάθετων προϊόντων που παραμένουν στα χωράφια,

-Για τη μείωση της απαιτούμενης έκτασης για πρόσληψη εργατών γης, καθώς επίσης

-Εάν προτίθενται να παρατείνουν την προθεσμία, υποβολής αιτήσεων από τους αγρότες για την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών, αλλά και την πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών μέχρι τέλους του έτους, καθώς αυτή λήγει στις 30/9/2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ