Τα Ιωάννινα μπορεί να αναζητούν την… πλατεία τους, όμως μία πλατεία στο Σβέρτε της Γερμανίας φέρει πλέον το όνομα των Ιωαννίνων!
Η νέα Πλατεία Ιωαννίνων εγκαινιάστηκε με μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσία των Δημάρχων Σβέρτε και Ιωαννίνων, κ. Δημήτριου Αξούργου και κ. Θωμά Μπέγκα αντίστοιχα. Η τελετή στέφθηκε με ιδιαίτερη επισημότητα, καθώς πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού έργου τέχνης «Η Φυγή» του Κωνσταντίνου Καζάκου, το οποίο αναδεικνύει διαχρονικά θέματα ανθρωπιάς, ειρήνης και ενότητας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορευτική ομάδα της Ελληνικής Ένωσης Μπόχουμ, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από την Ήπειρο και προσδίδοντας μια ζωντανή και εορταστική ατμόσφαιρα στην πλατεία.
Ο Δημήτρης Αξούργος είναι ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος στη Γερμανία με καταγωγή από τα Ιωάννινα. Στα χρόνια που έχει τα ηνία του Δήμου του, έχουν γίνει πολλές ανταλλαγές μεταξύ των δύο περιοχών και έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί συνεργασίας.