Πήρε έγκριση το υδροηλεκτρικό του Αμαράντου

amarantos

Στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στον Αμάραντο Κόνιτσας προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κόνιτσα, φέροντας μάλιστα αντιμέτωπη την Δημοτική Αρχή με το Δημοτικό Συμβούλιο..

Η Δημοτική Αρχή υποστήριζε την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, το Δημοτικό Συμβούλιο όμως είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά καθώς εκτιμούσε ότι με το συγκεκριμένο έργο ακυρώνεται ο σχεδιασμός για την μεταφορά νερού από τον Αμάραντο που θα έλυνε ουσιαστικά τα προβλήματα των χωριών.

Το υδροηλεκτρικό του Αμαράντου είναι από τα λίγα έργα για τα οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, είχε εκτιμήσει ότι η υδροληψία και το σύνολο των έργων του μικρού υδροηλεκτρικού δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση την υφιστάμενη και κάθε μελλοντική υδροδότηση, αλλά και κάθε άλλη χρήση νερού του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας.

Το υδροηλεκτρικό προβλέπεται να είναι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1700kW, περιλαμβάνει μία υδροληψία σε υψόμετρο +754m, αγωγό προσαγωγής των υδάτων –μήκους 3.470m– και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε υψόμετρο κοίτης +576m.

Ο πιο κοντινός οικισμός στο υδροηλεκτρικό είναι αυτός της Αγίας Βαρβάρας. Η ΑΕΠΟ που εγκρίθηκε έχει διάρκεια 15 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ