Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για το έλλειμμα

dhmarxeio hgoymenitsaΟλοκληρώθηκε η ΕΔΕ για Παραπόταμο, Μαργαρίτι και Πέρδικα

Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε αιρετούς αλλά και σε υπαλλήλους αποδίδει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε μετά το ταμειακό έλλειμμα που είχε εντοπιστεί στους Δήμους Μαργαριτίου και Παραποτάμου και την Κοινότητα Πέρδικας.

Το έλλειμμα εντοπίστηκε μετά την ενσωμάτωσή τους, βάση του Καλλικράτη, στο Δήμο Ηγουμενίτσας και αποτέλεσμα ήταν να διαταχθεί και να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Όπως διαπιστώνεται η κατάσταση είναι εξόχως σοβαρή για τον πρώην Δήμο Παραποτάμου, όπου εκεί διαπιστώθηκε και το μεγαλύτερο έλλειμμα.

Αναλυτικά:

Στο Δήμο Μαργαριτίου:

Η πραγματική διαφορά είναι 7.387,08 ευρώ, τα οποία ήταν αποτέλεσμα λογιστικών λαθών (έλλειψη παραστατικών στοιχείων παρακράτησης φόρου). Για το ποσό αυτό η ΕΔΕ εισηγείται την επιστροφή του εντός 48 ωρών στα ταμεία του Δήμου και την πειθαρχική, αλλά όχι ποινική, δίωξη του Δημοτικού Ταμία και μόνον. Δεν αποδίδονται ούτε πειθαρχικές ούτε ποινικές ευθύνες στον πρ. Δήμαρχο κ. Ιωάννη Λώλο.

Στην Κοινότητα Πέρδικας:

Η συνολική αδιευκρίνιστη διαφορά, ανέρχεται στο ποσό των 65.509,94 ευρώ. Η ΕΔΕ εισηγείται την άμεση επιστροφή του ποσού στα ταμεία του Δήμου Ηγουμενίτσας, την πειθαρχική και ποινική δίωξη του υπευθύνου των οικονομικών υπηρεσιών, διότι θεωρεί ότι με πράξεις και ενέργειές του προξένησε ζημιά στην πρ. Κοινότητα και την πειθαρχική δίωξη τριών ακόμα υπαλλήλων, διότι θεωρεί ότι δεν προέβησαν στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της πρ. Κοινότητας.

Η ΕΔΕ δεν εισηγείται την ποινική δίωξη του πρ. Κοινοτάρχη κ. Πάκου αλλά, αφήνει στην κρίση της προϊσταμένης Αρχής (Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης), την πειθαρχική δίωξη του σε σχέση με το αν ο έλεγχος που άσκησε στους υπαλλήλους του ήταν πλημμελής. Πάντως εισηγείται τον άμεσο Διαχειριστικό έλεγχο των προηγούμενων οικονομικών ετών για την Κοινότητα Πέρδικας.

Πάντως το σύνολο του ποσού έχει επιστραφεί από τον υπεύθυνο των οικονομικών υπηρεσιών υπάλληλο.

Στο Δήμο Παραποτάμου:

Στο Δήμο Παραποτάμου, τα οικονομικά στοιχεία είναι τουλάχιστον πολύπλοκα… αφού το έλλειμμα ανέρχεται τελικά σε 216.015,79 ευρώ. Συγκεκριμένα στο Δήμο Παραποτάμου κατά την αντιπαραβολή των γραμματίων είσπραξης με το extait της Τράπεζας, διαπιστώθηκε ότι για 11 χρηματικές εντολές που κατατέθηκαν στην Τράπεζα δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης συνολικού ποσού 197.000€ περίπου.

Ταυτόχρονα δεν έχουν αποδοθεί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές ποσού 27.757,33€ ενώ έχουν βρεθεί και καταχωρημένες πληρωμές με ποσά μεγαλύτερα των αποδείξεων στις οποίες αντιστοιχούσαν.

Η ΕΔΕ διαπιστώνει «σωρεία ελλείψεων παραστατικών στοιχείων» στο Δήμο Παραποτάμου και θεωρεί επιβεβλημένο να γίνει Άμεσος Διαχειριστικός Έλεγχος και για τα προηγούμενα Οικονομικά Έτη.

Η ΕΔΕ εισηγείται την ποινική και πειθαρχική δίωξη τόσο των δύο υπαλλήλων του ταμείου του Δήμου Παραποτάμου, όσο και του πρ. Δημάρχου κ. Ιωάννη Τζάνη, διότι «ως Δήμαρχος δεν τήρησε με ακρίβεια τους Νόμους (ειδικά ως προς τη χρηστή διαχείριση)», ενώ «δεν άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο προς τους υπαλλήλους του Δήμου για την ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει την ζημία που υπέστη ο Δήμος Παραποτάμου «ιδιαίτερα μεγάλου βαθμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα συνοδευτικά έγγραφα της ΕΔΕ (καταθέσεις μαρτύρων, υπομνήματα κ.α.) περιγράφεται ως πάγια τακτική εκτέλεσης έργων, η ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία από το Δήμαρχο Παραποτάμου, έργων σε πρόσωπα της επιλογής του που δεν εξέδιδαν παραστατικά. Αναφέρεται δε, ότι για τα ποσά αυτά ο Δήμαρχος έβρισκε και τελικά πήγαινε στην ταμειακή υπηρεσία παραστατικά από άλλα πρόσωπα!

Οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί έχουν ήδη ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κρατήσεις που αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές Νομικών Προσώπων του Δήμου Παραποτάμου, επίσης δεν φαίνεται να έχουν καταβληθεί, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο ίδιος τρόπος διαχείρισης ασκήθηκε και στην ΤΕΔΚ του Νομού Θεσπρωτίας της οποίας παλαιότερα υπήρξε πρόεδρος ο κ. Τζάνης.

Το πόρισμα της ΕΔΕ, η οποία διενεργήθηκε από μόνιμο υπάλληλο άλλου ΟΤΑ της Ηπείρου (εκτός Θεσπρωτίας) για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας, διαβιβάστηκε τόσο στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το πειθαρχικό του μέρος, όσο και στον εισαγγελέα για την άσκηση των ποινικών διώξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Βδέλλα της Θεσπρωτίας ήδη ξεκίνησε η κλήση από τον εισαγγελέα υπαλλήλων για καταθέσεις και σχηματισμό δικογραφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ