Photometria «γεμάτη» εικόνες και δράσεις

festival fotometria

Το Photometria International Photography Festival και αυτή τη χρονιά ανοίγει τις πύλες του στην πόλη των Ιωαννίνων, για να υποδεχτεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, αλλά και να αποτελέσει έμπνευση για ανθρώπους που θέλουν να εμπλακούν ή να μάθουν για την τέχνη της φωτογραφίας.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό εντός και εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου να επισκεφτούν την πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα λαμβάνουν χώρα εκθέσεις, σεμινάρια, δράσεις και ομιλίες με θέμα τη φωτογραφία.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Photometria Festival, Παναγιώτης Παππάς, μαζί με το μέλος της Ένωσης ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Έφη Εξάρχου, καθώς και τον σύμβουλο του Δήμου σε θέματα πολιτισμού, Χρήστο Παπαδόπουλο, παρουσίασαν το φεστιβάλ, μέσα από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, στην είσοδο του πνευματικού κέντρου του Δημου Ιωαννιτών, που αποτελεί και έναν από τους χώρους παρουσίασης εκθέσεως του φεστιβάλ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Photometria Festival, αρχικά αναφέρθηκε στις εκθέσεις που πρόειται να λάβουν χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων, αναφέροντας τα εξής: “Ξεκινάμε και φέτος, 13η χρονιά με τον τίτλο (Un)Lucky (R)Evolution, 12 εκθέσεις σε 11 εκθεσιακους χώρους σε όλα τα Ιωάννινα, με ενα πλούσιο πρόγραμμα με προβολές, με σεμινάρια, με διαλεξεις, αλλά και πολλές πολλές δράσεις που μπορεί να απολαύσει το κοινό των Ιωαννίνων, όπως και επισκέπτες της πόλης, ξεκινάμε σήμερα με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, με τις προβολές στο ΄ψωρο των παλιών σφαγείων στις 21:00, αλλά και από τις 17:00 ανοίγει η πρώτη μας έκθεση στα Παλαιά Σφαγεία, του Λευτέρη Παπαδημητρόπουλου, “In and Out of Ioannina.gr”. Από το Σάββατο βέβαι ανοίγουν και οι υπόλοιποι 10 χώροι σε όλη τη πόλ των Ιωαννίνων, με σημαντικότερη αυτή στην Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του Νοέμβρη. Το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εκείνεται από τις 25 Σετεμβρίου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου”.

Η κα. Έφη Εξάρχου μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, αφού καλωσόρισε το Photometria Festival, εξήρε “τη σημαντική προσπάθεια για τα 13 χρόνια προβάλλοντας τη περιοχή σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό. Εμείς σαν Ένωση Ξενοδόχων στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη πόλη των Ιωαννίνων. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει διευρυνθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτειρκό και τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να γίνονται από όλους μας αφού αγαπάμε και θέλουμε να προωθήσουμε τα Γιάννενα και την Ήπειρο σε ολόκληρο το κόσμο. Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή και θα είμαστε αρωγοί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.”, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η κα. Εξάρχου.

Ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος με τη σειρά του, μιλώντας εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου και του Δήμου Ιωαννιτών, καλωσόρισε το φεστιβάλ στην πόλη των Ιωαννίνων, λέγοντας πως “είναι μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή, διότι είναι ένας θεσμός, ο οποίος συμβάλλεο καθοριστικά στην εξωστρέφεια της πόλης μας, αλλά το κυριότερο είναι ότι ουσιαστικά εμπνέει τη δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος, τέχνης, σε δύσκολους καιρούς. Είμαστε τυχεροί που η Photometria έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, σε πείσμα πολύ δύσκολων καιρών. Και όχι μόνο να στέκεται στα πόδια της, αλλά να επεκτείνεται και να εμπνέει εκκολαπτόμενους, αλλά και επαγγελαμτίες φωτογράφους και κινηματογραφιστές στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Θα συνεχισουμε να υποστηρίζουμε εμπράκτως τη Photometria κάθε χρονιά, με όλο και περισσότερη δύναμη από εμάς και βέβαια να ζητήσουμε από τον κόσμο, να έρθει στους χώρους μας, να δει το εξαιρετικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.”

Τέλος, ο κ. Παππάς επεσήμανε πως για την επίσκεψη στους εσωτερικούς χώρους θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα, ευχαριστώντας παράλληλα το Πνευματικό Κέντρο για την υποστήριξή του φεστιβάλ και φέτος. Ερωτηθείς για την εξέλιξη του φεστιβάλ ανά τα χρόνια και πως το βλέπουν οι ίδιοι οι διοργανωτές, ο κ. Παππάς απάντησε πως “το φεστιβάλ μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Αυτό το βλέπουμε, αυτό το βιώνουμε, προσπαθούμε ακι στις δύσκολες συνθήκες να αντεπεξέλθουμε, όπως για παράδειγμα και φέτος θα υπάρξουν περισσότρες εξωτερικές εκθέσεις, να μπορεί ο κόσμος να δει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από το φεστιβάλ. Η ομάδα του Photometria Festival προσπαθεί κάθε χρόνο, να ανεβάζει όσο πιο πολύ μπορεί το επίπεδο και των εκθέσεών του και των δράσεών του και τους συνολικού προϊόντος που κάποιος έρχται για να δει στα Γιάννενα. Η ανταμοιβή μας είναι πως όντως εντός της Ελλάδας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται να επισκεφτούν την πόλη για το φεστιβάλ, αλλά και από το εξωτερικό δειλα-δειλά να έρχονται για το φεστιβάλ. Αυτό μας δίνει  τη δύναμε να συνεχίσουμε”. Επίσης, ερωτηθείς ο κ. Παππάς για το πως βλέπουν το μέλλον της διοργάνωσης, απάντησε πως “οι προσδοκίες μας είναι να υπάρξει αρχικά μία βάση του φεστιβάλ, ένας σταθερός χώρος μέσα στη πόλη που θα μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε όλο το έτος και επίσης, να φέρουμε ακόμα σημαντικότερα πράγματα, τα οποία κάποιος θα τα έβλεπε μόνο στο εξωτερικό αν θα πήγαινε. Άρα, σίγουρα να ανεβάσουμε και άλλο το πήχη και να κρατήσουμε την ποιότητα που έχει το φεστιβάλ. Αυτό φαίνεται και από τις συνεργασίες που κάνουμε, για παράδειγμα φέτος η πρεσβεία της Νορβηγίας μα έχει βοηθήσει πάρα πολύ και θα υπάρχουν και εκπρόσωποί της στα Ιωάννινα αυτές τις μέρες και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι βλέπει κάποιος και μέσα από αυτά τα πράγματα το πόσο μας υποστηρίζουν γενικότερα και πόσο η δουλειά η καλή που κάνει το φεστιβάλ φαινεται γενικά στην επικράτεια”, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ