Στο Πετσάλι θα φιλοξενηθούν 80 σπουδαστές του ΙΕΚ

petsali sxoleio

petsali sxoleio

Στη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα δώσουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης με προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες στοχεύει η Δημοτική Αρχή Ζίτσας με τη συνεργασία που ξεκινά τόσο με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όσο και με το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων.

«Με αργά και σταθερά βήματα ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο Δήμο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους πολίτες», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος εξηγώντας την απόφαση να προχωρήσει στις συγκεκριμένες συνεργασίες με το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) του Μετσόβιο Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οι σπουδαστές και οι διδάσκοντες του Δ.Π.Μ.Σ. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» υπό την καθοδήγηση του Δ/ντη του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. Δ. Καλιαμπάκου θα θέσουν στο «μικροσκόπιό τους» το Δήμο Ζίτσας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, 16 μεταπτυχιακοί φοιτητές (Αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος, μηχανικοί χωροτάκτες, Δασολόγοι Αγρονόμοι-τοπογράφοι, Αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης) με τους καθηγητές θα επισκεφθούν και θα παραμείνουν στο Δήμο Ζίτσας προκειμένου να μελετήσουν διεξοδικά τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το πρωί της Τρίτης(01/11/2016) επιστημονικοί συνεργάτες του Δ.Π.Μ.Σ. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» επισκέφθηκαν στο γραφείο του το Δήμαρχο Ζίτσας και συζήτησαν τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος.

“ΝΑΙ” ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ Ι.Ε.Κ.

Τη θετική ψήφο όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας απέσπασε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρηθεί στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων το κτίριο του πρώην Δημοτικού σχολείου στην Τ.Κ. Πετσαλίου για τη διεξαγωγή των θεωρητικών μαθημάτων τριών ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν από φέτος και θα τα παρακολουθήσουν 80 και πλέον σπουδαστές.

Πρόκειται για τις ειδικότητες των :
• Τεχνικού Αμπελουργίας-Οινολογία(30 σπουδαστές),
• Τεχνικού Μελισσοκομίας (30 σπουδαστές) και
• Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκόμου (22 σπουδαστές)

Παράλληλα, τα εργαστηριακά μαθήματα θα διεξάγονται σε αμπελώνες της περιοχής και στα οινοποιεία της Ζίτσας, σε δύο μελισσοκομεία και σε τυροκομείο που βρίσκονται στην Τ.Κ. Πετσαλίου.

«Με την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου δε διευκολύνουμε μόνο το Ι.Ε.Κ. ενισχύουμε και την τοπική κοινωνία. Έχουμε όφελος όλοι και ταυτόχρονα, συμβάλουμε στο να αποκτήσουν γνώσεις, εφόδια και δεξιότητες νέα παιδιά που με την αποφοίτησή τους θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την αγορά εργασίας. Άλλωστε πρόκειται για ειδικότητες που το περιεχόμενο των σπουδών τους συνδέεται άμεσα με τις τοπικές ανάγκες», ανέφερε στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας (31/10/2016) ο Δήμαρχος και ευχαρίστησε τον Δ/ντη του Ι.Ε.Κ. Μιχάλη Αλεξίου και τον διοικητικό Κων/νο Ράπτη για την αγαστή συνεργασία που έχουν έως τώρα.

Η διάρκεια των σπουδών είναι τέσσερα εξάμηνα και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Στους απόφοιτους χορηγείται μετά από τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις, βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 με ευρωπαϊκή αναγνώριση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ