Πέτα: Από την ιστορική μάχη στο μέλλον

PETA_ARTASΟι παραδοσιακοί οικισμοί και τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, είναι βασικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς .Στους χώρους αυτούς αποτυπώνονται και εκφράζονται τρόποι ζωής, τεχνικές μέθοδοι, αισθητικές προτιμήσεις, καλλιτεχνικά ρεύματα και κοινωνικές σχέσεις, που διαμορφώθηκαν στην πορεία του ανθρώπου στο χώρο και στον χρόνο.

Ο πλούτος και η ποικιλομορφία της ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αναδεικνύεται στους περισσότερους από 650 διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς και τα χιλιάδες διατηρητέα κτήρια, καθώς και τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία που κοσμούν την ελληνική ύπαιθρο, στα παράλια ή σε ορεινές περιοχές, καθώς και τα αστικά κέντρα.

Ιδιαίτερα στην Ήπειρο η διατήρηση και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς τον παραδοσιακών οικισμών αποτελεί συστατικό στοιχείο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και της προσφοράς εναλλακτικών δυνατοτήτων για κάθε είδους τουριστική δραστηριότητα. Αρκετά κτήρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έχουν σήμερα αποκτήσει νέες χρήσεις και στεγάζουν διάφορες λειτουργίες, όπως τουριστικά καταλύματα, μουσεία, εκθέσεις, εστιατόρια, κα, Παράλληλα, τα ιστορικά κέντρα των πόλεων αναζωογονούνται, με ανακαινίσεις κτηρίων, πεζοδρομήσεις και διαμορφώσεις χώρων, αποτελώντας ελκυστικούς τόπους για τους κατοίκους και τους επισκέπτες με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται σε πόλους ανάπτυξης της περιοχής.

Σε απόσταση 8 χλμ. ανατολικά από την πόλη της Άρτας θα συναντήσετε την παλιά κωμόπολη του Πέτα. Το Πέτα είναι κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο κατάφυτο από ελιές και εσπεριδοειδή και αγναντεύει προς την πόλη της Άρτας. Αποτελεί έδρα του δήμου Πέτα που περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Μαρκινίαδας και Μεγάρχης . Κοντά στον οικισμό κατασκευάστηκε το 1981 το υδροηλεκτρικό φράγμα “Πουρναρίου” το οποίο συγκρατεί μέρος των υδάτων του Αράχθου. Με την ανέγερση του φράγματος κατασκευάστηκε και η μεγάλη τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Στην πλατεία του χωριού η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (1765), τρίκλιτη, θολωτή βασιλική, χωρίς τρούλο, με κιονοστήρικτη τοξωτή στοά (υπόστεγο) και ωραίο ξεχωριστό καμπαναριό. Αξιόλογα κειμήλια της εκκλησίας αποτελούν ο μεταξοκέντητος επιτάφιος του 1647 και το Ευαγγέλιο έκδοσης του 1765 στη Βενετία. Αλλά αξιοθέατα που θα συναντήσετε στο Πέτα είναι το τρίτοξο γεφυράκι που βρίσκεται κάτω από το χωριό και τα παλιά αρχοντικά σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα μνημεία ,όπως των κληρονόμων Γάβρογου, του Σπύρου Ζάμπα, η Οικία Βαγγέλη Κολιού, η Οικία Αναγνωστάκη, η δεύτερη οικία κληρονόμων Ζάμπα. Τα πανηγύρια του χωριού γίνονται του Αγίου Γεωργίου, και του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαΐου. Επίσης γίνονται πανηγύρια του Αγίου Ιωάννη την 24η Ιουνίου στο δημοτικό διαμέρισμα Μεγάρχης ,της Αγίας Παρασκευής την 26η Ιουλίου στη Μεγάρχη, και του γενέθλιου της Θεοτόκου την 8η Σεπτεμβρίου στο δημοτικό διαμέρισμα Μελάτων. Στο Πέτα υπάρχουν καταστήματα , ξενοδοχεία, ψησταριές που προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες και τσίπουρο.

Η μάχη του Πέτα

H μάχη διεξήχθη στην περιοχή του Πέτα στις 4 Iουλίου 1822. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος μαζί με άλλους επαναστάτες και φιλέλληνες προχώρησαν στην κατάληψη θέσεων κοντά στη οχυρωμένη πόλη του Πέτα. Η έκβαση της μάχης ήταν υπέρ των οθωμανικών στρατευμάτων, τα οποία και προχώρησαν προς το Mεσολόγγι ενώ ακολούθησε η τρίμηνη πολιορκία του ( Oκτώβριος 1822 – Iανουάριος 1823).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ