Περιβαλλοντικό έγκλημα: Νεκρά ζώα δίπλα στην τάφρο Λαψίστας

KALAMAS1Όσο δεν μπορούν να πουν οι λέξεις τα λένε οι εικόνες. Και οι φωτογραφίες που έχουν αποτυπώσει νεκρά ζώα δίπλα στην τάφρο της Λαψίστας δείχνουν το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται δίπλα μας.

«Όσα είδαμε είναι τραγικά», είναι η δήλωση που έκανε στο Epiruspost.gr ο ιερέας Γεώργιος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συλλόγου «Καθαρός Καλαμάς», ενός συλλόγου που δίνει αγώνα για την προστασία του οικοσυστήματος αλλά και για την ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν. Η διοίκησή του άλλωστε δείχνει από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ότι είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί προκειμένου να πετύχει αυτό που συζητάμε χρόνια. Την σωτηρία του Καλαμά δηλαδή.

Τις ημέρες αυτές, όσα είδαν τα μάτια τους πέριξ της τάφου Λαψίστας είναι πρωτοφανή. Δεν τιμούν κανέναν και κυρίως εκθέτουν τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ευθύνη για τους απαραίτητους ελέγχους.

Το αποκορύφωμα είναι τα νεκρά ζώα, σε απόσταση λίγων μέτρων από την τάφρο της Λαψίστας, πρόχειρα πεταμένα σε ένα χαντάκι. Η αποσύνθεση έκανε το θέαμα ακόμη πιο αποκρουστικό.

Τα προβλήματα στην τάφρο και πέριξ αυτής είναι τεράστια. Συχνά σημεία της μετατρέπονται σε απέραντη χωματερή ή σε χαβούζα, όπου ο καθένας εναποθέτει ότι θέλει. Και φυσικά τα σημεία αυτά δεν αποτελούν μόνο ανοιχτές πληγές, αλλά θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Φυσικά ασυνείδητοι θα υπάρχουν πάντα. Και πάντα θα κάνουν ενέργειες σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου. Το ζητούμενο είναι ότι μία οργανωμένη και ευνομούμενη πολιτεία, που θέλει να λειτουργεί με νόμους και κανόνες επιτρέπει την δράση τους αλλά και μία ολόκληρη κοινωνία την ανέχεται.

Οι εστίες ρύπανσης πέριξ της τάφρου Λαψίστας, τα νερά της οποίας χρησιμοποιούνται για άρδευση του κάμπου και καταλήγουν στον Καλαμά, όπως αυτή που βλέπεται στις φωτό, δυστυχώς δεν είναι οι μοναδικές…. Η συνέχεια ανήκει στις αρμόδιες αρχές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ