Περιστατικά μαζικής θνησιμότητας πίννας

Περιστατικά μαζικής θνησιμότητας πίννας κατέγραψε ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντας στην θαλάσσια περιοχή που ανήκει στην ευθύνη του.

Όπως σημειώνει τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες μία νέα σημαντική απειλή, το παράσιτο Haplosporidum pinnae, που κινδυνεύει να αφανίσει το προστατευόμενο αυτό θαλάσσιο είδος το οποίο αντιμετωπίζει ήδη πολυάριθμες ανθρωπογενείς απειλές (παράνομη αλιεία, καταστροφή οικοτόπων κ.α.). Το παράσιτο αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ακτές της Ισπανίας το 2016 και έχει ήδη εξαλείψει ολόκληρους πληθυσμούς Πίννας στη δυτική Μεσόγειο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας παρακολουθεί από τη στιγμή αναφοράς εμφάνισης του παρασιτικού φαινομένου τους πληθυσμούς πίννας που έχει εντοπίσει στα όρια των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης του (https://www.iucn.org/news/mediterranean/201805/pinna-nobilis-mass-mortality-outbreak-mediterranean-%E2%80%93-call-action-central-and-western-mediterranean-countries) με πρόσφατο εντοπισμό ατόμων πίννας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης διατήρησης του είδους που τείνει προς τον αφανισμό!

Για τη λήψη μέτρων προστασίας της P.nobilis στην περιοχή ευθύνης του φορέα διαχείρισης έχει κατατεθεί πρόταση στο Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας (ΠΔΠ) 2021-2027 της επόμενης προγραμματικής περιόδου και το είδος παρακολουθείται συστηματικά στις θέσεις εντοπισμού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ