Περισσότερη ασφάλεια ζητά το Πωγώνι- Ημερίδα στη Βήσσανη

bisani imerida5

bisani imerida5

ΦΩΤΟ

Η κατάσταση στην περιοχή του Πωγωνίου και το αίτημα για ενίσχυση των μέτρων ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας, αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Βήσσανη.

Οι κάτοικοι στα χωριά της μεθορίου χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν. Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί για ενίσχυση των μέτρων δεν έχουν τηρηθεί και το αίτημα ενίσχυσης προβάλλει καθολικό.

Συνάμα βέβαια, αναγνωρίζονται από τους κατοίκους και τους φορείς οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας για περισσότερη αστυνομική παρουσία στην περιοχή με πιο συχνές περιπολίες , αστυνομικές δυνάμεις που όμως πέρα από το μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους και με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

bsani imerida1

Η ημερίδα στην Βήσσανη για την ασφάλεια από την Ομοσπονδια Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πωγωνίου , την τοπική Κοινότητα Βήσσανης, την Αδελφότητα Βησσανιωτών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βήσσανης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η δεύτερη για το ίδιο θέμα καθώς πραγματοποιήθηκε μια αντίστοιχη στην Αθήνα τον Μάρτιο.

Και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις τότε αλλά και σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία καμία δέσμευση δεν υλοποιήθηκε όπως τόνισε ανοίγοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Γρηγόρης Άρμπιρος ασκώντας μάλιστα κριτική στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και γαμπρός στην περιοχή δεν πρόσεξε το Πωγώνι. Αντίθετα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων τα αιτήματά τους για την ασφάλεια έγιναν κατανοητά από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κωνσταντίνο Σκούμα ο οποίος παρά τη μειωμένη αστυνομική δύναμη προσπαθεί να ανταπεξέλθει.

bisani imerida2

Για κάποια βήματα που έχουν γίνει στο θέμα της ασφάλειας αλλά απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε είναι οι θερμικές κάμερες μεγάλης εμβέλειας ευχαριστώντας και αυτός από την πλευρά του την τοπική αστυνομία που υπερβάλει εαυτόν όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πιο περιεκτικοί αλλά μεταφέροντας την έκδηλη αγωνία των κατοίκων της περιοχής ήταν ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βήσσανης Κώστας Νικολάου αλλά και ο Πρόεδρος του Πολιστιστικού Συλλόγου Νίκος Σιούτης καλώντας την πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί το οφείλει στο Πωγώνι.

bisani imerida3

Παρόντες στην ημερίδα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και ΝΔ Κώστας Τασούλας Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στο θέμα των θερμικών καμερών που θα αποσταλούν για να ενισχύσουν το έργο της τοπικής αστυνομίας επισημαίνοντας ότι το θέμα της ασφάλειας δεν χωρά μικροπολιτικές. Από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας έθεσε το ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού για να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας κάτι που όπως είπε είναι θέμα που μπορεί να λυθεί με πολιτική παρέμβαση και έφερε ως παράδειγμα την παρουσία πριν από κάποια χρόνια 15 αστυνομικών σε βάρδια σε μια ακτίνα 30 χλμ στην περιοχή όταν σήμερα είναι μόλις δυο.

Πολύ πιο καυστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου Δημήτρης Ντότης λέγοντας ότι για να νοιώσει το κράτος τι σημαίνει ανασφάλεια θα πρέπει οι πολιτικοί να στείλουν τις μανάδες τους στα χωριά της περιοχής για να βιώσουν από κοντά την κατάσταση, για να συνεχίσει λέγοντας ότι έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί κατάφεραν να κάνουν τον κάθε γονέα να μην τολμά να αφήσει τα παιδιά του στο χωριό και τους παππούδες.

bisani imerida4

Από την πλευρά του ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούμας τόνισε ότι μέλημα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να προφυλάξει τα σύνορα και την παραμεθόριο περιοχή και για το λόγο αυτό έχουν εκπονηθεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια με αύξηση της επιτήρησης και παρουσίας, με περιπολίες και μπλόκα αλλά και με την σύσταση ειδικών ομάδων στην μεθόριο για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος. Παράλληλα αναφέρθηκε στον θεσμό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και του Τοπικού Αστυνόμου που έχει έδρα στο Καλπάκι φέρνοντας πιο κοντά την αστυνομία στους κατοίκους των χωριών της περιοχής.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τις προσπάθειές του να μην κλείσουν φυλάκια υπεραμύνθηκε εκ μέρους των ΑΝΕΛ Ιωαννίνων ο κ Γιώργος Γοργόλης εκ του βήματος αλλά και ο Αντώνης Βασιλείου με δηλώσεις του.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ