Περιφέρεια: Πήρε τα αθλητικά αλλά θα παίξει μπάλα;

PANHPEIROTIKO_SΣοβαρά ερωτήματα εγείρει η εσπευσμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ώστε να αναλάβει τη διαχείριση του ΠΕΑΝΚΙ, δηλαδή των τριών μεγάλων αθλητικών χώρων της πόλης των Ιωαννίνων. Του Εθνικού Σταδίου, του Πανηπειρωτικού και του ΕΑΝΚΙ.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης είναι έντονα και απολύτως δικαιολογημένα, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου, σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, έρχεται να υποκαταστήσει το κράτος, να αναλάβει τις υποχρεώσεις του και να υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση που έχει πολλά κενά.

Πέρα από την αντιπολίτευση όμως, αξία έχει και η αρνητική ψήφος που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο οποίος έχει πολύ καλή γνώση των αθλητικών πραγμάτων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει τους χώρους αυτούς με τη δέσμευση της Γενικής Γραμματείας ότι θα χρηματοδοτείται με το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ετησίως.

Η εμπειρία του παρελθόντος βέβαια λέει ότι καμία προγραμματική μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας δεν τηρήθηκε. Συνήθως η πρώτη πλήρωνε και η δεύτερη χρωστούσε και μάλιστα σε εποχές όπου το χρήμα έρεε άφθονο.

Η Περιφέρεια όμως αποφάσισε να πάρει το ρίσκο. Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι πίσω από το ρίσκο αυτό κρύβεται η επιθυμία της να ελέγξει απόλυτα τον χώρο του αθλητισμού, πράγμα που θα φανεί στο προσεχές μέλλον.

«Οφείλατε να κάνατε μια απλή μελέτη βιωσιμότητας, όπου θα φαίνεται το μέγιστο και το ελάχιστο ποσό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και να καταγραφεί στην προγραμματική. Επίσης θα έπρεπε να καταγράφεται και το ποσό της φετινής χρονιάς διότι απ’ όσο γνωρίζω το υπόλοιπο για φέτος θα είναι 0 μηδέν» ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Ήπειρος τόπος να ζεις Μάκης Χατζηεφραιμίδης.

Μία σειρά σοβαρών ζητημάτων θέτει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΥΡΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

– δεν συνοδεύεται από παρουσίαση των ισολογισμών και των οικονομικών στοιχείων λειτουργίας των 3 αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το κόστος λειτουργίας και τις ανάγκες τους

– είναι σίγουρο ότι δεν επαρκεί ούτε για τα τυχόν υφιστάμενα χρέη ούτε για τις απαραίτητες πλην δαπανηρές επενδύσεις παγίων (λ.χ. νέα στέγη στο ΕΑΝΚΙ, συντηρήσεις χλοοτάπητα κλπ.)

– είναι αβέβαιο ακόμη και λόγω των ασαφών διατυπώσεων της προγραμματικής σύμβασης, καθώς πολλές φορές ανάλογες ασαφείς διατυπώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την περικοπή επιχορηγήσεων

– τέλος η οποιαδήποτε καταβολή ποσών εξαρτάται άμεσα από τις εντολές και τις περικοπές της τρόϊκας και είναι εξαιρετικά επισφαλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ