Περιφερειάρχης: Φταίει η ανομβρία, αμφισβητεί το πόρισμα για το Λούρο

louros_diefthetisi1_edited (1)

Το πόρισμα του ΟΦΥΚΑ και την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος  μετά την αυτοψία που έγινε, αμφισβήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επιμένοντας ότι τα προβλήματα στον Λούρο τα προκάλεσε η ανομβρία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος από αργά το απόγευμα της Τρίτης με επίσημη ανακοίνωση έδειχνε ως υπεύθυνα για το «στέγνωμα» του ποταμού τα έργα που εκτέλεσε η Περιφέρεια και σημείωνε ότι όλα τα πορίσματα από τις αυτοψίες θα αποσταλούν στον Εισαγγελέα.

Ο Περιφερειάρχης αμφισβήτησε το πόρισμα του ΟΦΥΠΕΚΑ όπως και την αρμοδιότητά του για έλεγχο στην συγκεκριμένη περιοχή ενώ επανέλαβε ότι από τον έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα!

«Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ποταμού Λούρου, έγιναν μετά από αιτήματα κατοίκων για την προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και από αυτές δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Η περιοχή – σημείωσε – για τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντικείμενο της επέμβασης ήταν η απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια -αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της- προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και η πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες.

Η Δασική Υπηρεσία- ανέφερε ο Περιφερειάρχης- χαρακτήρισε άψογο τον καθαρισμό από τα πεσμένα πλατάνια, ενώ και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά τον έλεγχο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά του η περιοχή, από τη στιγμή που ασχολήθηκε με το θέμα θα έπρεπε να ειδοποιήσει και την Υπηρεσία της Περιφέρειας να παρίσταται και όχι μόνο τον καταγγέλλοντα.

Για τις καταγγελίες γίνεται επιθεώρηση από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος, ενώ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι όπως προέκυψε από τις αναφορές των υπηρεσιών της Περιφέρειας δεν σχετίζονται οι εργασίες καθαρισμού με το ζήτημα των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν σε οβίρες επιδεικνύοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό. Το πρόβλημα, εξήγησε, οφείλεται στη μείωση του νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και είναι πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλά ποτάμια της χώρας, ενώ έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή στον ποταμό Λούρο.

Από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη δεν έλειψαν οι αιχμές τόσο για τον Δήμαρχο Δωδώνης όσο και για τις παρατάξεις που έκαναν αυτοψία στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ