ΠΕΠ Ηπείρου… 235 εκατομμύρια σε συνθήκες κρίσης

eppa1

eppa1

Ποιο θα είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στην Ήπειρο; Το σημαντικότερο ίσως ζητούμενο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, θα απαντηθεί με την ολοκλήρωσή της…

Το ΠΕΠ, το πρόγραμμα δηλαδή που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, διέπεται από εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι στο παρελθόν. Πέραν αυτού βρίσκει την περιοχή στην πιο βαθιά οικονομική κρίση…

Κι τα προηγούμενα χρόνια η κυρίαρχη προτεραιότητα ήταν τα έργα υποδομών, σήμερα η κατεύθυνση που δόθηκε από την κυβέρνηση, σχετίζεται περισσότερο με την αλληλεγγύη.

Η Ήπειρος ωστόσο «επενδύει» κυρίως στις «Πολιτιστικές Διαδρομές» την δικτύωση δηλαδή έξι αρχαιολογικών χώρων και στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος που επικεντρώνονται στα αποχετευτικά και τους βιολογικούς καθαρισμούς του παράκτιου μετώπου.

“Το αποτύπωμα του προγράμματος στην Ήπειρο θα το ξέρουμε με την ολοκλήρωσή του το 2020. Στα δημόσια έργα ήδη έχουμε ξεκινήσει σε όλο τον Αμβρακικό Κόλπο και τα παράλια της Ηπείρου να τελειώσουμε με τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Τα περισσότερα έργα τα έχουμε δημοπρατήσει, οι πληρωμές θα γίνονται μέσω των Δήμων ή των ΔΕΥΑ, και πρέπει όλοι μαζί να συντονιστούμε γιατί αυτά θα δώσουν μια άλλη υπεραξία στον τουρισμό, τις ακτές μας και το περιβάλλον. Επίσης, είναι μια σειρά άλλων έργων όπως στον πολιτισμό όπου έχουμε τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Είναι ένα μεγάλο έργο που έχει διάφορες παραμέτρους που και αυτό προχωράει. Πρέπει και το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που σύντομα θα διαχειριστούμε, να έχει σχέση με τους μικρομεσαίους”.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης όπου έγινε η αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας του ΠΕΠ.

eppa2

Εκτενή παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εύη Παπανικολάου, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επιτυχία των στόχων της τρέχουσας χρονιάς.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 χρηματοδοτείται με 325.846.893 ευρώ δημόσια δαπάνη, περιλαμβάνει 10 θεματικούς στόχους, 7 μονοταμειακούς Άξονες Προτεραιότητας και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και δυο Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Μέχρι σήμερα έχει εξειδικευθεί το 71,5% του προγράμματος (75% για το ΕΤΠΑ & 50% το ΕΚΤ), και έχουν εγκριθεί κριτήρια αξιολόγησης για το 58,5% των δράσεων. Έχουν συνταχθεί και δημοσιοποιηθεί 26 προσκλήσεις υποβολής αιτημάτων (13 για το ΕΤΠΑ και 13 για το ΕΚΤ), που αντιστοιχούν στο 39,3% του προϋπολογισμού του ΕΠ. Έχουν εκδοθεί 46 αποφάσεις ένταξης (36 για το ΕΤΠΑ και 10 για το ΕΚΤ) ήτοι ποσοστό 41,2 %. Η εικόνα των νομικών δεσμεύσεων εμφανίζεται στο 8% ενώ οι δαπάνες στο 2,6% του συνολικού προϋπολογισμού.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ