Πέντε προσφορές για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς

ionia odos

Πέντε προσφορές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί για την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς καθώς η αυλαία του πολύπαθου διαγωνισμού έπεσε.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε έντεκα μήνες μετά την πρώτη προκήρυξη. Δύο φορείς είχε ακυρωθεί ενώ ο τελευταίος χρειάστηκε να πάρει δύο παρατάσεις ως την λήξη του.

Οι πέντε εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές είναι οι: ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΕΤΚΑ και ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΤΕΝΑ-ΕΡΕΤΒΟ.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάδειξη αναδόχου ενώ είναι άγνωστος ο χρόνος υπογραφής σύμβασης του έργου καθώς απομένει η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο οδικός άξονας Ιωαννίνων- Κακαβιάς έχει δημοπρατηθεί με δύο προαιρέσεις. Η πρώτη αφορά στον κόμβο Πασσαρώνας και το τμήμα από το Καλπάκι μέχρι την Κακαβιά.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο προϋπολογισμός του δημοπρατούμενου έργου είναι 188.709.677,42 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και ο προϋπολογισμός της προαίρεσης είναι 61.290.322,58 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. 

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει δυο υποτμήματα:

 Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι (6) Ανισόπεδοι Κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) μήκους 1,47χλμ., αποτελεί την Προαίρεση 1.

Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.

Στα έργα που θα κατασκευασθούν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κόμβου Εγνατίας (Κ0).

Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα «Ανισόπεδος κόμβος Ιόνιας Οδού με Εγνατία Οδό έως Ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου μήκους 46,4 km (Χ.Θ. 4+800 – Χ.Θ. 51+237,37) με την κατασκευή έξι (6) ανισόπεδων κόμβων:

Α/Κ. Κοσμηράς – Ασβεστοχωρίου (Κ1), επιτρέπει την εξυπηρέτηση των οικισμών Κοσμηράς, Ασβεστοχωρίου και Κόντσικας από την Ιόνια Οδό και έχει μορφή «διαμαντιού».

Α/Κ Γραμμενοχωρίων (Κ2). Θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των οικισμών Κόντσικας, Λοφίσκου, Πετραλώνων, Περάτη, Γραμμένου, Βαγενιτίου και Πολύλοφου με την Ιόνια Οδό και έχει μορφή «διαμαντιού».

Του Α/Κ Πασσαρώνος (Κ3) (Προαίρεση 1) από Χ.Θ. 21+940 έως Χ.Θ. 23+441 που προορίζεται να εξυπηρετήσει τη σύνδεση των περιοχών του βορείου τμήματος της Ιόνιας Οδού με το αεροδρόμιο, τη ΒΙΠΕ και το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης των Ιωαννίνων και δευτερευόντως παρέχει πρόσβαση από/προς την Ιόνια Οδό στις δυτικές περιοχές του Ν. Ιωαννίνων αλλά και τις ανατολικές του νομού Θεσπρωτίας. Πρόκειται για τρισκελή ανισόπεδο κόμβο που προβλέπεται να διαμορφωθεί με μορφή «αριστερής τρομπέτας».

Του Α/Κ Ζίτσας (Κ4) που θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των οικισμών της Δ.Ε. Ζίτσας αλλά και των οικισμών Πετσάλι, Νεοχώρι και Λαψίστα με την Ιόνια Οδό και έχει μορφή «διαμαντιού».

Α/Κ Καρυών (Κ5). Θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των οικισμών Καρυών, Ασφάκας, Πετσαλίου αλλά και οικισμών του Κεντρικού Ζαγορίου και έχει μορφή «διαμαντιού».

Α/Κ Καλπακίου (Κ6). Εξασφαλίζει την πρόσβαση στην Ιόνια οδό της περιοχής της Κόνιτσας και κατ’ επέκταση περιοχών της Φλώρινας – Καστοριάς και θα εξυπηρετήσει μετακινήσεις που γίνονται για τουρισμό/αναψυχή προς τα Ζαγοροχώρια και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου. Ο Α/Κ διαμορφώνεται ως κόμβος σε δύο επίπεδα μισού τριφυλλιού με τους κλάδους να βρίσκονται σε συμμετρικά αντίθετα τεταρτημόρια.

Αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου δικτύου τοπικών οδών, όπου απαιτείται.

Προβλέπεται επίσης δικαίωμα Προαιρέσεων, για επιπλέον ποσό μέχρι 76.000.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α.

Προαίρεση 1η: Ανισόπεδος Κόμβος Πασσαρώνος (Κ3). Θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των περιοχών του βορείου τμήματος της Ιόνιας Οδού με το αεροδρόμιο, τη ΒΙΠΕ και το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης των Ιωαννίνων και δευτερευόντως παρέχει πρόσβαση από/προς την Ιόνια Οδό στις δυτικές περιοχές του Ν. Ιωαννίνων αλλά και τις ανατολικές του νομού Θεσπρωτίας. Πρόκειται για τρισκελή ανισόπεδο κόμβο που προβλέπεται να διαμορφωθεί με μορφή «αριστερής τρομπέτας». Συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Προαίρεση 2η: Αναβάθμιση του τμήματος Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ. Συνολικού προϋπολογισμού 66.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) Περιλαμβάνει: • Αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού και διαμόρφωση διατομής β(2+1)ν* σε μήκος 23,11χλμ • Κάθετες και παράπλευρες οδούς μήκους 15,8 χλμ • 4 νέες Κάτω Διαβάσεις • 2 νέες Άνω Διαβάσεις.