Πέντε πράσινοι ΣΕΑ στην Ιόνια Οδό

Την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας πέντε νέων «πράσινων» Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ιόνια Οδό, ανακοίνωσε η «Νέα Οδός».

Ειδικότερα, με στόχο την αρμονική ένταξη των αυτοκινητοδρόμων στο περιβάλλον και τη συνεχή προσπάθεια προστασίας του φυσικού πλούτου κάθε όμορης περιοχής, το σύνολο των Σ.Ε.Α. στην Ιόνια Οδό (Ευηνοχωρίου, Φιλιππιάδας, Αμφιλοχίας, Αμβρακίας και Επισκοπικού), σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα ενεργειακής κλάσης Β+.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μη ενταγμένων σε καθεστώς υποχρεωτικής ταξινόμησης ενέργειας,  υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι αρχές και οι καλές πρακτικές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως βέλτιστος προσανατολισμός, κατάλληλη χωροθέτηση των ανοιγμάτων για επαρκή ηλιασμό, φυσικό φωτισμό και δροσισμό, ηλιοπροστασία, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για τη βελτίωση του μικροκλίματος και τέλος χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπως ηλιοθερμικά συστήματα, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες κ. α.

Επίσης, οι νέοι «πράσινοι» Σ.Ε.Α. διαθέτουν και σύστημα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Tο επεξεργασμένο νερό που θα παράγεται, θα χρησιμοποιείται για την άρδευση του πρασίνου των κοινόχρηστων χώρων τους, καθώς και του πρασίνου του αυτοκινητοδρόμου. 

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση τόσο της κατανάλωσης ενέργειας για τη λειτουργία των Σ.Ε.Α. όσο και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης νερού.

Επιπλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των νέων Σ.Ε.Α. θα προσφέρεται δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και δυνατότητα ανεφοδιασμού με βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο σε συνδυασμό βέβαια, με τις κλασσικές υπηρεσίες εστίασης και αγορών.

ΗΥ Ιόνια Οδός, έως το τέλος του χρόνου όταν και θα λειτουργήσει το σύνολο των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκίνητων, θα είναι ο πρώτος απολύτως φιλικός στην ηλεκτροκίνηση αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα, παρέχοντας σε 5 σημεία δυνατότητα φόρτισης.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τις παρεχόμενες υπηρεσίες των νέων «πράσινων» Σ.Ε.Α. στην Ιόνια Οδό:

Αυτοκινητόδρομος Ιόνια Οδός

          Σ.Ε.Α                  Χ.Θ.      ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ              ΠΑΡΟΧΕΣ

EΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

27+182

Προς Ιωάννινα

Πρατήριο Avin,

Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων*

Goody’s, Flocafe, Easy Market

Προς Αντίρριο

Πρατήριο Avin

Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων*

Olympus Plaza, Ελιά & Λάδι, Easy Market

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

86+215

Αμφίπλευρο

Πρατήριο Shell

Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε λειτουργια

AB Shop & Go, I love CAFE

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

100+560

Προς Αντίρριο

Πρατήριο Shell, AB Shop & Go

ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ

154+130

Προς Ιωάννινα

Πρατήριο Shell, AB Shop & Go

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ

194+870

Αμφίπλευρο

Πρατήριο Avin

Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων*

Olympus Plaza, Ελιά & Λάδι, Mini Market

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ