Πατάτες με εντομοκτόνο έφτασαν στους καταναλωτές!

Αποτελεσματικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών αποδεικνύονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην αγορά καθώς μπορούν να αποτελέσουν την μοναδική ασπίδα. Στην διάρκεια των ελέγχων που έκανε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Πρέβεζα εντόπισε πατάτες με εντομοκτόνο σε συγκέντρωση πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Οι πατάτες είχαν προέλευση την περιοχή των Σερρών και διακινήθηκαν στην αγορά της πόλης. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ποσότητα άνω του ενάμισι τόνου. Οι έμποροι που έχουν ακόμη στην κατοχή τους ποσότητες της συγκεκριμένης παρτίδας δεν πρέπει να τις διαθέσουν στην κατανάλωση.

Η αναλυτική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αναφέρει:

Σε δείγμα από πατάτες που λήφθηκε από γεωπόνους της Υπηρεσίας στις 20-11-2018 από κατάστημα λιανικής ανιχνεύθηκαν υπολείμματα της δραστικής ουσίας chlorpyrifos (εντομοκτόνο) σε συγκέντρωση πολύ πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (MRLs).

Από την εκτίμηση του βαθμού διατροφικής επικινδυνότητας που διεξήχθη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέκυψε ότι τα επίπεδα αυτά των υπολειμμάτων υπερβαίνουν σε υψηλό βαθμό τους σχετικούς τοξικολογικούς δείκτες οξείας τοξικότητας (ArfD) για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Με βάση τα στοιχεία ιχνηλασιμότητας του δείγματος, αυτό  αποτελεί μέρος παρτίδας 1500 κιλών, προέλευσης Ν. Σερρών, η οποία διακινήθηκε στην  αγορά της πόλης μας.

 Τα στοιχεία της παρτίδας είναι τα εξής:

                                                   ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΡΕΙΝΗΣ

                                                   ΚΑΣΑΠΗΣ ΗΛΙΑΣ

                                                  ΤΗΛ. : 6972258950

                                                     GR029829A06675901

ΕΙΔΟΣ                            : (ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ      : ΕΛΛΑΔΑ – Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ                       : ΗΛΕΚΤΡΑ

Α.Μ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗ       : 62003225

Α.Μ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ        : 62003225

 

                Καλούνται οι έμποροι που έχουν προμηθευτεί πατάτες της συγκεκριμένης παρτίδας να μην τις διαθέσουν στην κατανάλωση, οι δε καταναλωτές που τις έχουν ήδη προμηθευτεί να μην τις καταναλώσουν.

                Σε κάθε περίπτωση η Υπηρεσία θα προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους στα σημεία πώλησης για τον εντοπισμό τυχόν αδιάθετων ποσοτήτων και την προστασία του καταναλωτικού κοινού. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ