Παρουσίαση της διαδρομής στα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ιωαννίνων

tsarouxia

Την παρουσίαση της θεματικής διαδρομής επιλεγμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων θα κάνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε εκδήλωση που οργανώνει την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις έξι και μισή το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η διαδρομή προέκυψε μετά από μελέτη που εκπόνησε η Ελισάβετ Κώστα Διδάκτωρ Πολιτιστικής Διαχείρισης και Μουσειολόγος-Ερευνητής του Ιονίου Πανεπιστημίου με στόχο την ανάδειξή της και την ένταξη στο τουριστικό προιόν της πόλης.

Ο σχετικά πρόσφατος θεσμός της πολιτιστικής διαδρομής αποτελεί, εξαιτίας της  δυναμικότητάς του, ένα σημαντικό πια «εργαλείο» αξιοποίησης της πολιτιστικής  κληρονομιάς.

Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι αρκετά διαδεδομένες στην  ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς προσφέρουν δυνατότητες για αξιοποίηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα περιλαμβάνουν   δυνατότητες δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων, διατηρώντας τη δυναμική που δημιουργείται από τις νέες τάσεις του τουρισμού.

Στην συγκεκριμένη μελέτη προτείνεται μια θεματική διαδρομή στην πόλη των Ιωαννίνων που περιλαμβάνει τα παραδοσιακά επαγγέλματα της πόλης: τσαρουχάδες, βυρσοδέψες, αργυροχρυσοχόοι και έμποροι. Ως σταθμοί της διαδρομής επιλέχθηκαν τα σημεία εκείνα όπου δραστηριοποιήθηκαν οι παραπάνω επαγγελματίες στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τα σημεία ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στη διαδρομή θα βοηθήσουν τους κατοίκους και επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, καθώς η διαδρομή δημιουργεί μια ατμόσφαιρα «συνένωσης» υλικών και άυλων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα δίκτυο με στόχο την καλύτερη ερμηνεία του θέματος.

Ολόκληρη η μελέτη ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ