Πάρκο τέχνης οι παλιές στρατιωτικές φυλακές

Η ομάδα αρχιτεκτόνων που πήρε το τρίτο βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπέγραψε με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα την σύμβαση για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης ανάπλασης των στρατιωτικών φυλακών.

Υπενθυμίζεται ότι από τον διαγωνισμό δεν υπήρξε πρώτο και δεύτερο βραβείο παρά μόνο το τρίτο και μία εξαγορά.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ωστόσο προυπόθεση για την δημοπράτησή του είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης. Έτσι θα πρέπει να δοθεί μία πραγματική μάχη με τον χρόνο καθώς οι διαδικασίες είναι και χρονοβόρες και πολύπλοκες ώστε το έργο να πάρει σάρκα και οστά μέχρι το κλείσιμο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

 «Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος απέκτησε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του και ενσωματώνεται στη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για μια μεγάλη παραλίμνια έκταση που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, πλέον ανοίγονται τελείως διαφορετικές προοπτικές. Θέλουμε να φέρουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες πιο κοντά στη λίμνη και η παρέμβαση αυτή ενισχύει το στόχο μας αυτό. Παραδίδουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή μια πολύ καλή μαγιά σε ότι αφορά την αναβάθμιση της παραλιμνίου. Θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των έργων που προγραμματίσαμε, ωριμάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίησή τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Η παρέμβαση

Σκοπός της παρέμβασης αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων.

Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες – υπαίθριου σινεμά – ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των Στρατιωτικών Φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868 τετραγωνικών μέτρων, αφορούν μεταξύ άλλων:

Δράσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων

Παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου

Παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου

Δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου

Πιο αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται σε:

Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ικανοποίηση των λειτουργικών εξυπηρετήσεων που αφορούν στους τελικούς χρήστες του πάρκου όπως α. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εκθέσεις, λειτουργία βιωματικών εργαστήριων δραστηριοτήτων (π.χ. εργαστήρια εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού –λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.), β. Αναψυκτήριο, γ. Αποθηκευτικοί χώροι, δ. W.C. κοινού, W.C. ΑΜΕΑ, ε. info kiosk κ.λπ.

Διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 -6.000 τ.μ., σε κατάλληλη θέση, για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων – παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.

Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.

Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο.

Οργανική σύνδεση του πάρκου με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιο μέτωπο και τους πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων(ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ