Παρεμβάσεις για ρευστότητα στους μικρομεσαίους

XATZHDAKHSΣειρά πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τον τρέχοντα μήνα (Νοέμβριο) τίθεται σε ισχύ αναδιάρθρωση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και επέκταση της αποπληρωμής τους μέχρι το Μάιο του 2014.

Προωθείται επίσης η νέα χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ θα υπάρξει και πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα στα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, όπως π.χ. στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με μείωση των δικαιολογητικών έως 50%.

Στόχος, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ήδη δανειοδοτηθεί με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανείων τους. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανέφερε ότι το ΕΤΕΑΝ έχει χορηγήσει εγγυήσεις 4,5 δισ. για δάνεια 5,5 δισ., με τις επισφάλειες να αναμένεται να φθάσουν τα 670 εκατ. ευρώ.

Στους στόχους περιλαμβάνονται επίσης, η διοχέτευση στην αγορά των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που παρέμεναν δεσμευμένα, η διευκόλυνση της έκδοσης τραπεζικών εγγυητικών επιστολών και τέλος η εξυγίανση – βελτίωση της αξιοπιστίας της ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Όπως εξάλλου τονίστηκε, εκτός από την ενίσχυση των ΜμΕ μέσω ΕΤΕΑΝ έχει ήδη δρομολογηθεί πλαίσιο δράσεων ύψους 1,44 δισ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και παράλληλα προχωρά η εφαρμογή του σχεδιασμού για την προκήρυξη του προγράμματος ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκκρεμεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ