Παρατηρητήριο για την οδική ασφάλεια!

ioannou1Δύο ενδιαφέρουσες και σημαντικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου καταθέσει ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

Έναν περίπου χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, ο κ. Ιωάννου απευθύνεται στον Περιφερειάρχη κάνοντας κριτική αλλά καταθέτοντας και προτάσεις, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο κ. Ιωάννου προτείνει την εκπόνηση τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου για την αναβάθμιση, βελτίωση και συντήρηση του Εθνικού- Βασικού Οδικού Δικτύου της Ηπείρου, με στόχο την άρση της επικινδυνότητας και τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Από αύριο ή δυνατόν, μεικτά κλιμάκια τεχνικών από την Περιφέρεια τους Δήμους και το ΤΕΕ, μπορούν να ξεκινήσουν αυτοψίες στο σύνολο του Οδικού Δικτύου, να καταγράψουν τα προβλήματα, να τα μελετήσουν και να σας προτείνουν λύσεις, ώστε βραχυπρόθεσμα να ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους και άμεσου αποτελέσματος στα πιο επικίνδυνα σημεία , ενώ μεσοπρόθεσμα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις μεγαλύτερου εύρους και κόστους.

Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί « ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» και θα αναζητήσει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΙΝΤΕRREG κ.α.), από Εθνικούς πόρους (Δημόσιες επενδύσεις, πρόγραμμα οδικής ασφάλειας) αλλά και από τους ιδίους πόρους των Δήμων και της Περιφέρειας μέσα από τη σύναψη σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι να αφήσουμε κατά μέρος πρακτικές και σκοπιμότητες του παρελθόντος και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περιορισμένοι πόροι που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να αξιοποιούνται με σχεδιασμό και στη βάση των προτεραιοτήτων που κάθε φορά τίθενται.

Και σήμερα θέλω να πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι προέχει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης η βελτίωση και συντήρηση του Εθνικού δικτύου και όχι η κατασκευή νέων δρόμων ,στενά τοπικού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στην ίδρυση παρατηρητηρίου οδικής ασφάλειας.

Αναλυτικά πρόκειται για τη συγκρότηση σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, ενός συλλογικού – συμβουλευτικού οργάνου, που θα έχει ως στόχο να παρακολουθεί και να καταγράφει τα προβλήματα αλλά και να προτείνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής Υποδομής και όχι μόνο, με απώτερο στόχο τη σταδιακή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει σχετική εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο και ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας με προθυμία θα στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ