Παράταση στην εξόφληση του αγροτικού πετρελαίου

agrotesΓια τον Δεκέμβριο, μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, προγραμματίζεται η εξόφληση του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες. Σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ των Financial Times Deutschland, η εκταμίευση αναμένεται για τις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τη συνεδρίαση των δύο Eurogroup (Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) που ακολουθούν.

Το ποσό που χρειάζεται για την εξόφληση της επιστροφής του ΕΦΚ που πλήρωσαν οι αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης του 2011 δεν ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά αυτή τη στιγμή τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών είναι άδεια. Τα χρήματα που εισέπραξε από τα βενζινάδικα μέσω του ΕΦΚ έχουν εξανεμιστεί για τις τρέχουσες ανάγκες του υπουργείου. Έτσι, ο μόνος τρόπος να βρεθούν τα χρήματα είναι από το δάνειο της τρόικα. Και μπροστά στα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης, τα 80 εκατ. ευρώ δεν είναι μεγάλο ποσό.

Αυτό που προβληματίζει, όμως τους αγρότες είναι το αν θα πάρουν επιστροφή φόρου το 2013 για το πετρέλαιο που κατανάλωσαν το 2012. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (αναλυτικά στις σελ. 24-25) που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου, αναπροσαρμόζεται ο συντελεστής ΕΦΚ, του ντίζελ κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. «Άλλωστε με την ως άνω αύξηση του συντελεστή για το πετρέλαιο κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο συντελεστής ΕΦΚ προσεγγίζει το μέσο κοινοτικό συντελεστή που εφαρμόζεται για την εν λόγω χρήση», υποστηρίζει το υπουργείο στην αιτιολογική του έκθεση, παραλείποντας να αναφέρει εάν θα επιστρέφεται ο φόρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ