Παραλήρημα ακραίων… Θέλουν Αλβανική σημαία στην Πρέβεζα!!!

Με όχημα το ανύπαρκτο θέμα των τσάμηδων, ακραίοι Αλβανικοί κύκλοι, οι οποίοι μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν απολύτως ευθυγραμμισμένοι και σε απόλυτη συνεργασία με την Κυβέρνηση Ράμα, κλιμακώνουν τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι συνεχείς και συνοψίζονται στην φράση “θα φτάσουμε μέχρι την Πρέβεζα”. Η στάση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στους διπλωματικούς κύκλους καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν υποκινούνται από την Κυβέρνηση ή δρουν ανεξάρτητα.

Μέχρι πριν λίγους μήνες το ακραίο κόμμα των Τσάμηδων συμμετείχε στην Κυβέρνηση Ράμα και ως ένα βαθμό επηρέαζε την πολιτική της χώρας. Μάλιστα η συμμετοχή αυτή είχε οδηγήσει σε πλήρη ρήξη με την ελληνική μειονότητα και είχε συμβάλλει στην όξυνση των διμερών σχέσεων.

Το κόμμα των Τσάμηδων μετά τις εκλογές του Ιουνίου είναι πιο συρρικνωμένο και χωρίς κανέναν ρόλο στην κυβέρνηση, καθώς ο Ράμα είχε βγει παντοδύναμος από τις κάλπες. Ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός, χθες το βράδυ σε δηλώσεις που έκανε κράτησε αποστάσεις από τους ακραίους κύκλους, ωστόσο φαίνεται ότι το Τσάμικο βρίσκεται στην άκρη του μυαλού.

“Έχει δίκιο η Ελλάδα, όταν υποστηρίζει ότι δεν αναγνωρίζει τσάμικο, γιατί στο μυαλό της έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει”, είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι το τσάμικο είναι πρόβλημα μιας αλβανικής κοινότητας που σχετίζεται με το δικαίωμα στην επιστροφή, στην ιδιοκτησία και στη μνήμη!!!

Ο γνωστός για τις εθνικιστικές κορώνες, αυτοαποκαλούμενος “Πρόεδρος της Ενωμένης Αλβανίας” Ταχίρ Βέλιου, προχώρησε σε ένα ακόμη εμπρηστικό… κήρυγμα!

«Το τσάμικο ζήτημα είναι ένα εθνικό θέμα αν δεν μπορεί να επιλυθεί διπλωματικά , τότε θα λυθεί με πόλεμο. Η Μεγάλη Αλβανία φτάνει μέχρι την Πρέβεζα και να είστε σίγουροι ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 η αλβανική σημαία θα υψωθεί και στην Πρέβεζα. Οι ελληνικές εκκλησίες δεν θα χτίζονται στη Χιμάρα.Τα βιβλία της ιστορίας μας θα περιλαμβάνουν όλα τα αλβανόφωνα εδάφη μας συμπεριλαμβανομένων και της Τσαμουριάς και υπενθυμίζοντας πάντα την ελληνική γενοκτονία κατά των Τσάμηδων», είπε ο Ταχίρ Βέλιου, πρόεδρος της «Ενωμένης Αλβανίας».

Οι λεονταρισμοί των Αλβανών δεν σταματούν εδώ .Ο αυτοαποκαλούμενος «Απελευθερωτικός στρατός της Τσαμουριάς» με αρχηγό τον Φεστίμ Λάτο , ο οποίος ποζάρει ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα και συστήνεται ως ««Κομαντάντ Τσάμι», εκτοξεύει σε μόνιμη βάση απειλές σε βάρος της Ελλάδος, ζητώντας σεβασμό στους μαχητές του Κοσσόβου και των Σκοπίων και προειδοποιώντας ότι “σύντομα ερχόμαστε και στην Τσαμουριά”.

Κι όλα αυτά όταν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τα Σκόπια έχουν εισέλθει σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ