Παραλαβή της Όασης χωρίς κλιματισμό και θέρμανση…

Μία τυπική συνήθως διαδικασία, που είναι η παραλαβή ενός έργου, μετατρέπεται σε ουσιαστικό θέμα με εμπλεκόμενα τέσσερα μέρη. Ο λόγος για την Όαση, που ενώ λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να προβεί στην προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου. Και η διαδικασία κάθε άλλο παρά τυπική είναι. Πρωταγωνιστές σε αυτή η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που εκπόνησε την μελέτη και είχε την επίβλεψη, η ΔΗΑΝΕΤΑΙ η οποία έχει την κυριότητα του κτιρίου, η ανάδοχος εταιρία και η μισθώτρια εταιρία.

Το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου από την τετραμελή επιτροπή που είχε συγκροτηθεί φέρει ημερομηνία σύνταξης 20 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από έξι μήνες.

Με την παραλαβή του έργου διαφωνεί ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ενώ ένα μέλος –υπηρεσιακός παράγοντας- σημειώνει την μη λειτουργία των δύο αντλιών θερμότητας οι οποίες είναι τοποθετημένες στον περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με την έκθεση που έχει συνταχθεί για το σύστημα κλιματισμού- αερισμού της Όασης, στο κτίριο είναι εγκατεστημένες τρεις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες στο χώρο του υπογείου και τρεις αντλίες θερμότητας στον περιβάλλοντα χώρο.

Μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων διοικητικής παραλαβής και παράδοσης προς χρήση τον Ιανουάριο του 2016, τέθηκαν σταδιακά σε λειτουργία οι δύο. Η τρίτη που βρίσκεται στο υπόγειο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν ετέθη σε λειτουργία καθώς ο μισθωτής προχώρησε σε τροποποίησης της διαρρύθμισης του υπόγειου χώρου. Έτσι η εγκατάσταση κλιματισμού κατέστη μη λειτουργική.

Η εγκατάσταση κλιματισμού- αερισμού στο ισόγειο τέθηκε σε λειτουργία από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του κτιρίου και παρέμεινε λειτουργική μέχρι και το καλοκαίρι του 2017. Στην συνέχεια διαπιστώθηκε η πλήρης καταστροφή της αντλίας θερμότητας.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ενημερώνει τον ανάδοχο του έργου γνωστοποιώντας την βλάβη και τα προβλήματα που ανέκυψαν. Ο ανάδοχος ενημερώνει για την ύπαρξη εγγύησης για την κατεστραμμένη αντλία θερμότητας και ζητά τα στοιχεία συντήρησης της μονάδας  για το διάστημα λειτουργίας της. Η Τεχνική Υπηρεσία ζητά τα στοιχεία αυτά από την ΔΗΑΝΕΤΑΙ χωρίς ουδέποτε να πάρει απάντηση.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το σύστημα κλιματισμού- αερισμού λειτούργησε για χρόνο μεγαλύτερο του 15μηνου χωρίς να συντηρηθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργείο, η αντλία θερμότητας του εστιατορίου καταστράφηκε καθώς τέθηκε επανειλημμένα σε εξαναγκασμένες επανεκκινήσεις και τονίζεται ότι το έργο παραδόθηκε σε χρήση πριν από την προσωρινή και οριστική παραλαβή και οι βλάβες που προέκυψαν δεν οφείλονται στην κακή ποιότητα.

Το θέμα σίγουρα θα αποτελέσει ένα από αυτά που θα μονοπωλήσουν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη. Και μπορεί το τυπικό μέρος να κλείσει ωστόσο θα πρέπει να δοθεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα του κτιρίου που αφορούν στον κλιματισμό και την θέρμανση.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της Όασης είχε ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ενώ είναι ένα από τα λίγα που ολοκληρώθηκαν χωρίς να χρειαστεί να γίνουν τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη.

Ωστόσο η απόφαση για την μίσθωση πριν την παραλαβή του έργου φαίνεται ότι οδηγεί στα σημερινά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ