Παρακρατούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις έναντι χρεών

AGROTIKH_AGORAΧαριστική βολή για τους αγρότες αποτελεί η πρακτική που ακολουθείται τις τελευταίες ημέρες από την πλειοψηφία των τραπεζικών καταστημάτων τα οποία παρακρατούν τις επιδοτήσεις λόγω χρεών που μπορεί να υπάρχουν.

Όλες οι συναλλαγές αυτού του είδους γίνονται στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ, τα οποία πλέον ελέγχονται από την Πειραιώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν εκεί παρακρατούνται οι επιστροφές από ΦΠΑ και πετρέλαιο, τις οποίες περίμεναν αρκετούς μήνες οι αγρότες προκειμένου να πάρουν μία μικρή ανάσα.

Το θέμα αυτό θέτουν προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Στύλιος, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν.

Στη συνέχεια της ερώτησής τους, με αφορμή την προσεχή πίστωση στους λογαριασμούς των γεωργών και κτηνοτρόφων, τονίζουν ότι υπάρχει πλέον διάχυτη η ανησυχία πως οι τράπεζες – παρά το γεγονός ότι το άρθρο 37 του νόμου 2538/97 εξαιρεί την οποιαδήποτε παρακράτηση όταν αυτή προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις – θα ακολουθήσουν την εν λόγω πρακτική, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άδειους, οδηγώντας έτσι τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αδυναμία να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ή να αγοράσουν τροφή για τα ζώα, φτάνοντας τον πρωτογενή τομέα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Καταλήγοντας την ερώτησή τους η κ. Σκόνδρα και ο κ. Στύλιος ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: Τι μέτρα προφύλαξης των αγροτών και κτηνοτρόφων σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε, ώστε να μην οδηγηθούν στην οικονομική τους εξόντωση, πως σκοπεύουν να ενισχύσουν τους πρωτογενείς κλάδους παραγωγής της χώρας μας, που αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και ποιες κυρώσεις σκοπεύουν να επιβάλουν στα τραπεζικά ιδρύματα που ακολουθούν παράνομες πρακτικές μονομερούς παρακράτησης επιδοτήσεων και επιστροφών φόρων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησής ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η παραπάνω κατάσταση έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των αγροτών μας, ενώ δημιουργούνται και τεράστια ερωτηματικά για την πρακτική που ακολουθείται από τις Τράπεζες. Η πρακτική αυτή οδηγεί την πρωτογενή παραγωγή της ελληνικής περιφέρειας στον οικονομικό μαρασμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική οικονομία και πάνω από όλα τις οικογένειες των αγροτών και κτηνοτρόφων μας. Για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος και να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ