Πάπιγκο, Βωβούσα… Νηπιαγωγεία με έναν μαθητή!

BOBOUSA_NHPIAGOGEIO1

Το Ζαγόρι είναι από τις πιο προβεβλημένες περιοχές της Ηπείρου και μία από τις τουριστικές κορωνίδες της περιοχής. Όσοι βρίσκονται μακριά από την Ήπειρο σίγουρα θα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πρόκειται για 45 χωριά με ελάχιστο πληθυσμό και κυρίως με πολύ λίγους νέους που διαμένουν και δημιουργούν στον τόπο τους! Θα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι λειτουργούν μόλις δύο Δημοτικά Σχολεία με δεκαπέντε συνολικά μαθητές αλλά και δύο νηπιαγωγείο που έχουν έναν μαθητή το καθένα! Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού είναι ενδεικτική της εγκατάλειψης της υπαίθρου!

Με έναν μόλις μαθητή λειτουργεί το νηπιαγωγείο στην Βωβούσα. Από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Ιωαννίνων με βαρύ χειμώνα. Η νηπιαγωγός κάνει καθημερινά το δρομολόγιο από τα Γιάννινα για να βρεθεί δίπλα στον μαθητή της και να τον εξοικειώσει με το θρανίο, το μολύβι και το χαρτί!

Σίγουρα πρόκειται για εμπειρία ζωής!

Παιδί οικογένειας που ζει και εργάζεται στο χωριό, από τις οικογένειες που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς για να επιβιώσουν και τελικά μαζί τους μένει ζωντανό ολόκληρο το χωριό! Αυτό συμβαίνει στη Βωβούσα…

Κάτι ανάλογο γίνεται και στο ιδιαίτερα τουριστικό και προβεβλημένο Πάπιγκο. Νηπιαγωγείο και δω με έναν μαθητή!

Λίγοι άλλωστε οι μόνιμοι κάτοικοι, ακόμη λιγότεροι οι νέοι!

Το… εκπαιδευτικό παζλ στο Ζαγόρι συμπληρώνουν δύο δημοτικά σχολεία. Ένα στους Μηλιωτάδες με οκτώ συνολικά μαθητές και ένα στο Πάπιγκο με επτά μαθητές!

Ο Δήμος Ζαγορίου, όπως λέει στο Epiruspost, ο Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος κάνει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει σε άριστη κατάσταση τις λιγοστές σχολικές μονάδες. Τα σχολεία είναι αυτά που δίνουν ζωή αλλά και μία νότα αισιοδοξίας στα χωριά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κατοίκους.

«Μπορεί να ακούγεται παράξενο να λειτουργεί Νηπιαγωγείο με έναν μαθητή στο Πάπιγκο ή την Βωβούσα… Όμως είναι επιβεβλημένο να γίνει καθώς η μετακίνηση μικρών παιδιών δεν είναι εύκολη… Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να κάνουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά κάτι που το χειμώνα εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών θα ήταν αδύνατο. Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζουμε τα σχολεία αυτά και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους φορείς της εκπαίδευσης που τα κρατούν ανοιχτά αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς που είναι καθημερινά παρόντες, δίπλα στους μαθητές τους», ανέφερε ο κ. Σουκουβέλος.

Το Ζαγόρι είναι μία ενδεικτική περίπτωση στην Ήπειρο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλους ορεινούς δήμους.

Ελάχιστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί που επιτελούν λειτούργημα!

Φωτο: Από τον Αγιασμό στο Νηπιαγωγείο της Βωβούσας/ Πηγή: Ζαγόρι Νέα Εποχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ