Πανηπειρωτική Οικογιορτή… Οικολογικά προϊόντα γέμισαν τους πάγκους της Λαϊκής!

oikogiorti2

oikogiorti2

Λαϊκή Αγορά Αγίου Νικολάου… Ένας ιστορικός χώρος των Ιωαννίνων ζωντάνεψε φιλοξενώντας το τελευταίο τριήμερο δεκάδες παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας. Από τον Έβρο μέχρι τα προάστια της Αττικής..

Δεκάδες παραγωγούς βιολογικών προϊόντων που μετείχαν στην πρώτη Πανηπειρωτική Οικογιορτή.

Ο θεσμός των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 1994 και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της χώρας.

oikogiorti1

Η 1η Πανηπειρωτική Οικογιορτή είναι ένα τριήμερο έκθεσης και προβολής της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο ευρύ κοινό, το οποίο την τίμησε και με το παραπάνω.

Πατάτες, πιπεριές, μέλι, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, φυσικά καλλυντικά προϊόντα, ρούχα και κοσμήματα, αλεύρι, ξηροί καρποί, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς γέμιζαν τους πάγκους της παλιάς λαϊκής αγοράς των Ιωαννίνων.

oikogiorti3

Προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι, από ανθρώπους που επένδυσαν στην γη, από ανθρώπους που παλεύουν στην ύπαιθρο.

Ανάμεσα στους δεκάδες παραγωγούς που έφτασαν από κάθε γωνιά της χώρας, συναντήσαμε τον Μανώλη Διαμαντόπουλο. Πριν από αρκετά χρόνια βρέθηκε από την Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του, στο Δίλοφο Ζαγορίου. Και έγινε πλέον η πατρίδα του.

oikogiorti5

Εκεί, μαζί με την σύζυγό του, διατηρούν μονάδα μελισσοκομίας. «Σταθερή κι όχι μετακινούμενη μονάδα, για σταθερή ποιότητα», σημειώνει.

Μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη… Προιόντα με υψηλή θρεπτική αξία, που όσο τα γνωρίζει ο κόσμος τόσο τα εντάσσει στην καθημερινή του διατροφή. Συνάμα δεκάδες προιόντα από το κερί της μέλισσας αλλά και καλλυντικά όπως ορός ματιών με βάση τον βασιλικό πολτό. Προιόντα που επεξεργάζεται το ζευγάρι και τα διαθέτει στο εμπόριο.

«Όλα παράγονται σε πολύ καθαρό φυσικό περιβάλλον. Μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Πίνδου.. Και αξίζει ο κόσμος να αναζητήσει το μέλι του ντόπιου παραγωγού. Έχει σημασία να βρίσκει παραγωγούς γιατί ξέρει τι πραγματικά αγοράζει», σημειώνει ο κ. Διαμαντόπουλος.

oikogiorti4

Φυσικά η δουλειά τους δεν είναι εύκολη, αλλά όπως σημειώνουν μετά από δώδεκα χρόνια δραστηριότητας στο Δίλοφο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αξίζει τον κόπο».

Ένα αγρόκτημα ογδόντα περίπου στρεμμάτων, στη Μπαλντούμα Ιωαννίνων συντηρεί ο κ. Παναγιώτης Γεωργίου και η οικογένειά του. Πατάτες, κηπευτικά και λαχανικά αποτελούν τις βασικές καλλιέργειες. Πολλά απ’ αυτά μετατρέπονται σε τουρσί, με αγνά υλικά και με τον τρόπο που ακολουθούσαν οι γιαγιάδες..

oikogiorti6

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία; «Ο καιρός», απαντά… Ο καιρός που άλλοτε είναι σύμμαχος των ανθρώπων της υπαίθρου κι άλλοτε μετατρέπεται στον μεγαλύτερο εχθρό τους!

Σήμερα ο κ. Γεωργίου διαθέτει την παραγωγή του σχεδόν σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων της χώρας. Ο κόσμος τα αναζητά, τα επιλέγει και τα προτιμά…

Και είναι αυτό το πιο σημαντικό μήνυμα για όσους αγωνίζονται με την γη!

oikogiorti8

oikogiiorti7

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ