Πανεπιστήμια… Τον Μάρτιο ο νέος νόμος – πλαίσιο

panepistimio eisodos

Στα τέλη Φεβρουαρίου ή Μάρτιο του 2022 αναμένεται τελικά η κατάθεση του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, η ανακοίνωση του οποίου πήρε νέα μετάθεση χρόνου.

Το θέμα ωστόσο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με αποτέλεσμα την έκδοση ανακοινώσεων και την διοργάνωση σχετικών συζητήσεων, ενόψει μάλιστα και της 98ης Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ που ξεκινάει την Τετάρτη, 15 του μήνα στο Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου με οικοδεσπότη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ) τα μέλη της οποία αναφέρουν ότι είχαν από διετίας καταθέσει προτάσεις επί ερωτημάτων του υπουργείου Παιδείας σχετικά με νέο Νόμο – Πλαίσιο, χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση. Τις προτάσεις αυτές τονίζουν τις είχαν καταθέσει για να συμβάλουν «στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια, έτσι ώστε αυτό να αποτελεί προϊόν συγκλίσεων και συναινέσεων, οι οποίες είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων».

Η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται έτσι, για άλλη μια φορά, για την έλλειψη διαλόγου με την ηγεσία του του υπουργείου Παιδείας και «ζητά εκ νέου από το υπουργείο άμεση ενημέρωση και διάλογο κατά την προπαρασκευαστική φάση της διαμόρφωσης των νομοσχεδίων και όχι επί του τελικού σχεδίου».

Η ηγεσία της τονίζει ακόμη ότι «αν προσκληθεί ξανά σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τότε θα θεωρήσει ότι το υπουργείο αγνοεί την Ομοσπονδία και δεν επιθυμεί να λάβει υπόψη τις απόψεις των πανεπιστημιακών, ως άμεσα ενδιαφερομένων, μέσα από ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ