Οι Ηπειρώτες πάντα έχτιζαν γέφυρες. Ήταν ο τρόπος για να προσπεράσουν τα εμπόδια από το ανάγλυφο της περιοχής, ο μοναδικός τρόπος να δημιουργήσουν προσβάσεις, να μειώσουν τις αποστάσεις.
Οι γέφυρες αυτές, που κουβαλούν τις μνήμες άλλων εποχών αποτέλεσαν την έμπνευση για την σπουδαία διαδρομή που έχει διανύσει ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πολιτικός μηχανικός, τον οποίο τίμησε το ΤΕΕ Ηπείρου.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος αναφέρθηκε στα ορόσημα της μακράς σταδιοδρομίας του Παναγιώτη Παπανικόλα ο οποίος έχει βάλει την σφραγίδα του σε δύο από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας, την Εγνατία Οδό και την Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. ΄
Πρόκειται για έναν Γιαννιώτη που διαπρέπει με το έργο του στο εσωτερικό και το εξωτερικό τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ο οποίος πέρα από την επαγγελματική διαδρομή εξήρε και το ήθος του Παναγιώτη Παπανικόλα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου τονίζοντας ότι έργα που φέρουν την σφραγίδα του Παναγιώτη Παπανικόλα έσπασαν οριστικά την απομόνωση της Ηπείρου.
Βιντεοσκοπημένο προβλήθηκε το μήνυμα του Θεοδόση Τάσιο- Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ ενώ εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Αντιπρύτανης του Θεόδωρος Ματίκας αναφέρθηκε στο ρόλο του μηχανικού και της επιστήμης του.
«Η πιο σπουδαία προσφορά είναι ότι έφερε σε πέρας την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Τον ευχαριστούμε» είπε ο Αντιπρύτανης.
Η Εγνατία Οδός για τον Παναγιώτη Παπανικόλα, όπως είπε ο ίδιος ήταν ένα μεγάλο σχολείο, καθώς στο τμήμα της Ηπείρου χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν δύσκολα προβλήματα.
Ο Παναγιώτης Παπανικόλας αναφέρθηκε εκτενώς στη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, ενός έργου που κατασκευάστηκε με σύμβαση παραχώρησης, καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να στηρίξει ένα τόσο μεγάλο έργο.
«Η σύμβαση παραχώρησης είναι μία κατανομή κινδύνου μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ιδιώτη» σημείωσε.
Για τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, σημείωσε ότι για πρώτη φορά έγινε θεμελίωση σε τέτοιο βάθος και σε έναν πυθμένα που ήταν λάσπη.
Η καλωδιωτή γέφυρα, έχει μία ακόμη μοναδικότητα. Το κατάστρωμα δεν είναι κουμπωμένο, είναι αναρτημένο, στηρίζεται κυρίως από τα καλώδια και μοιάζει σαν την κλωστή που περνά από τη βελόνα.
Μία ξεχωριστή τεχνολογία είναι τα καλώδια της γέφυρας.
Η Γέφυρα συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και όσοι έχουν μνήμες από την εποχή προ κατασκευής της καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα την τεράστια αλλαγή που έφερε για την Αιτωλοακαρνανία και για την Ήπειρο.
Στη γέφυρα υπάρχει μόνιμη τεχνική διεύθυνση. Γίνονται πολύ τακτικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι υλικών. Προγραμματισμένη συντήρηση αλλά και έκτακτη αν προκύψει ανάγκη, ειδικά από την κλιματική αλλαγή. Και άμεσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση οποιασδήποτε φθοράς.
Στα 20 χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας έχουν ξοδευτεί πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για την συντήρησή της.
Ο Παναγιώτης Παπανικόλας
Ο Παναγιώτης Παπανικόλας γεννήθηκε στο Κογκό και το 1974 επαναπατρίστηκε οικογενειακώς στα Γιάννινα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακό στον Καναβά και έλαβε το Διδακτορικό του στη Δομοστατική Μηχανική με ειδίκευση στην γεφυροποιία.
Το 1998 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, αλλά προτίμησε να αρνηθεί αυτή την τιμητική πρόκληση, διότι την ίδια ακριβώς περίοδο είχε αποδεχθεί τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή και Διευθυντή Μελετών για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.
Τα σημαντικότερα ορόσημα στην επαγγελματική του δραστηριότητα είναι τα εξής:
• 1998: Τεχνικός Διευθυντής για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων)
• 2004: Προϊστάμενος Μηχανικός στο Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων του έργου της Εγνατίας Οδού (αυτοκινητόδρομος μήκους 600 χλμ.)
• 2009-σήμερα:
– Διευθυντής Χώρας (Ελλάδα) της Vinci Concessions Hellas Μ.ΕΠΕ
– Πρόεδρος της εταιρίας «Γέφυρα Α.Ε.» (Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου)
– Και από το 2014, Πρόεδρος &Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (Εταιρία Παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Αθήνα – Πάτρα – Πύργος, μήκους 280χλμ, τα 78χλμ της Πατρών-Πύργου υπό κατασκευή).
Τέλος, κατά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, με το πιο πρόσφατο το 2006 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκυροδέματος (FIB), και συγκεκριμένα το Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων.
Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει απονέμοντάς του τη βαθμίδα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας.