Πακέτο για τους μικρομεσαίους από το ΕΣΠΑ

ESPA1Η επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας είναι ο πρώτος κι άμεσος στόχος όχι μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και των κοινοτικών οι οποίοι αργά αλλά επιτέλους κατάλαβαν ότι η ύφεση είναι καταστροφική.

Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την ώρα που το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι σε πλήρη ανάπτυξη, δεν παρουσιάζει ικανοποιητικά ποσοστά και στόχος είναι να περάσει άμεσα σε φάση πλήρους αξιοποίησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ με σκοπό να υπογράψει στις 22 Μαρτίου τη συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων.

Εγγυήσεις 500 εκατ. μέσα από το ΕΣΠΑ θα μοχλευθούν από την ΕΤΕπ ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα ως και 1,5 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών αμέσως μετά το Πάσχα.

Το πρόβλημα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ότι ακόμη και αν λάβουν επιδότηση από το ΕΣΠΑ δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ρευστότητα από τις τράπεζες για το υπόλοιπο ποσό που έχουν ανάγκη. Και όταν τα καταφέρνουν οι όροι είναι δυσμενείς: τα επιτόκια είναι υψηλά και ζητούνται εμπράγματες εγγυήσεις.

Επιπλοκή φαίνεται να υπάρχει στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία ενός Ταμείου Υποδομών. Κομβικό ρόλο παίζει και σε αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια προβλέπεται να κατατεθούν 1,5 δισ. ευρώ στην ΕΤΕπ ώστε και πάλι μέσω μόχλευσης να αυξηθεί το ποσό (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3 – 3,5 δισ. ευρώ) που θα μπορούσε να διατεθεί στη συνέχεια για υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η επεξεργασία απορριμμάτων, η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ