Παίρνουν τις περιουσίες ομογενών στη Χιμάρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας

XEIMARA K

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ομογενείς της Χιμάρας καθώς όπως φαίνεται χάνουν οριστικά τις περιουσίες τους.

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Αλβανία όπου δεν έχουν αποδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας με την αλλαγή του καθεστώτος μετά το 1990.

Και τώρα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η ανακήρυξη «περιβαλλοντικού πάρκου» και εκτός από την θαλάσσια περιοχή, ορίζονται ως «προστατευόμενη» έκταση πάνω από 204 εκτάρια γης που ανήκει σε γηγενείς Χιμαραίους, μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Κάτοικοι της περιοχής, η ηγεσία της Ομόνοιας, ο βουλευτής του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες  παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής απόφασης.

Στην Χιμάρα όπως τονίστηκε υφαρπάζονται οι περιουσίες των γηγενών κατοίκων προκειμένου να δρομολογηθούν σχέδια τουριστικής ανάπτυξης από επιχειρηματίες που ανήκουν στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας και κάτοικοι της περιοχής θα προσφύγουν σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και να ματαιώσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ