Πάδες, στους πρόποδες του Σμόλικα…

PADESΟι Πάδες είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων. Είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα και αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Ιωαννίνων με τη δική του ξεχωριστή γοητεία.

Η ονομασία του χωριού ετυμολογείται από την Βλάχικη λέξη «πάντε» που σημαίνει ίσιωμα.

Οι πρώτοι κάτοικοι των Πάδων ήρθαν από τον συνοικισμό «Κοτσιανάδες» της περιοχής Γυφτοκάμπου Ηπείρου (απέναντι από το Σκαμνέλι) και εγκαταστάθηκαν – κάτω χαμηλά – στην τοποθεσία Κιάτρα Ντριγάλου και στις Κρανιές, από όπου και έφυγαν νωρίς λόγω του αφιλόξενου της περιοχής (πολλά φίδια).

Από εκεί μια ομάδα προχώρησε προς το σημερινό κάτω μαχαλά όπου και χτίζουν την εκκλησία της Παναγίας ενώ οι υπόλοιποι μετακινούνται σχετικά ψηλότερα από το σημερινό χωριό και χτίζουν τα σπίτια τους εκεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο οικισμών μεσολαβούσε δασική έκταση η οποία σταδιακά χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν Εκκλησίες, σχολείο και τα νεκροταφεία του χωριού.

Η πρώτη έγγραφη μαρτυρία που αναφέρεται στο χωριό Πάδες, απαντάται στον κώδικα της Ιεράς Μονής Αγ. Νικάνορος – Ζαμπαρδάς της Μακεδονίας. Εκεί και με χρονολογία 1892 αναγράφεται μεταξύ άλλων χωριών του επισκόπου της επαρχίας Βελάς και το χωριό Πάδες. Από τις εικόνες του 15ου και 16ου αιώνα που βρέθηκαν στην κεντρική εκκλησία που χτίστηκε το 1784 όσο και σ΄αυτές που υπάρχουν στα παρεκκλήσια συμπεραίνουμε ότι η ιστορία του χωριού χάνεται πιο βαθιά στο χρόνο.

Η Πάδες λοιπόν ήταν κεφαλοχώρι και το κέντρο των δραστηριοτήτων των χωριών της λάκας του Αώου, όπου κάθε εβδομάδα γινόταν παζάρι και συγκεντρωνόταν οι κάτοικοι των γύρω χωριών.

Κατά τα μέσα του 16ου αιώνα (1650-1660) έπεσε φοβερή πανούκλα και το χωριό ερήμωσε. Οι κάτοικοι πήραν τα βουνά για να γλιτώσουν. Πολλοί Παδιώτες κατέφυγαν στην περιοχή της Κοζάνης και ίδρυσαν χωριό με το όνομα Πάδες το όποιο και πήρε αργότερα το όνομα Βογκόπετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ