Π. Σκουρλέτης: Έκλεισε εκ νέου την πόρτα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Τέλος σε κάθε συζήτηση ή σε κάθε σκέψη που κάνουν οι φορείς της Κέρκυρας για μεταφορά των απορριμμάτων τους στην Ήπειρο έβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Το πρόβλημα στο νησί έχει πάρει και πάλι εκρηκτικές διαστάσεις και εκτιμάται ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό καθώς λύση δεν έχει βρεθεί παρότι το έργο του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη είναι ολοκληρωμένο και αδειοδοτημένο. Το θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων είχε αναδειχθεί πριν από λίγους μήνες όταν κατατέθηκε στους φορείς της Ηπείρου σχετικό αίτημα, για να τύχει όμως αρνητικών απαντήσεων από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, χωρίς καμία περιστροφή, απέκλεισε εκ νέου τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ καυτηρίασε την στάση των αυτοδιοικητικών της Κέρκυρας που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν λύση.

Από την Πρέβεζα όπου βρέθηκε ο κ. Σκουρλέτης, έστειλε σαφές μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα καμιάς συζήτησης για μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας σε άλλη περιφέρεια.

«Δεν συζητάμε την πιθανότητα να καταπατήσουμε το νόμο και να υπάρξει μεταφορά απορριμμάτων από μία περιφέρεια σε άλλη.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι πρώτα και κύρια ευθύνη της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού, πρέπει να επιλύεται με τα δικά της μέσα.

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και στην περίπτωση της Κέρκυρας όπως και σε άλλες περιοχές. Δεν μπορεί ένα νησί, αυτού του πληθυσμού -πάνω από εκατό χιλιάδες κατοίκους – που περιμένει 4,5 με πέντε εκατομμύρια τουρίστες να μην μπορεί να οργανώσει αυτό το θέμα μέσα στα όρια της διοικητικής του ευθύνης», ανέφερε ο Υπουργός βάζοντας έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση περί λύσης για μεταφορά απορριμμάτων στην Ήπειρο μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή άλλης παρέμβασης.

Κατά τα λοιπά ο Υπουργός συζήτησε με τους αυτοδιοικητικούς της Πρέβεζας τόσο τοπικά ζητήματα όσο και το νέο νομοσχέδιο για την απλή αναλογική.

Στις δηλώσεις του μίλησε για πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και διαχώρισε τις επιμέρους συζητήσεις με τους αυτοδιοικητικούς από αυτές που γίνονται σε επίπεδο ΚΕΔΕ ή ΕΝΠΕ, σημειώνοντας ότι οι πρώτες είναι πιο εποικοδομητικές καθώς οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης εκφράζουν αγωνίες και προβληματισμούς.

Ο ίδιος την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και εξέφρασε την ελπίδα να κατατεθούν προτάσεις ώστε να συνεχιστεί ένας γόνιμος διάλογος.

«Η πόλωση δεν βοηθά κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ