Ούζο και φέτα στο «χρυσό» deal ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα

salata ouzo

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) στην Κίνα και 100 κινεζικών ΓΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον σφετερισμό και τις απομιμήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Κίνας που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη.

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και την ελληνική φέτα και το ούζο, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ΕΕ και της Κίνας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που αναλήφθηκαν σε προηγούμενες Συνόδους και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες ως βάση για τις εμπορικές σχέσεις”.

Σημειώνεται ότι η κινεζική αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, φτάνοντας τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών προϊόντων της ΕΕ που προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, αντιπροσωπεύοντας το 9% κατ `αξία, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών.

Ο κατάλογος ΕΕ των ΓΕ που προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα ΓΕ όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish Whisky, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Μεταξύ των κινεζικών προϊόντων GI, η λίστα περιλαμβάνει για παράδειγμα Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), Anji Bai Cha (Anji White Tea), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger).

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Εντός τεσσάρων ετών μετά την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύψει επιπλέον 175 ονόματα GI και από τις δύο πλευρές. Αυτά τα ονόματα θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια διαδικασία έγκρισης με τα 100 ονόματα που καλύπτονται ήδη από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για σχόλια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ