Ουδέν νεότερο για το χωροταξικό… Προς ματαίωση οι μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων

kerameos almpanis

Κλειστά χαρτιά και για το νέο χωροταξικό χάρτη των ΑΕΙ από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ενώπιον των Πρυτάνεων της χώρας που βρέθηκαν στη Σύνοδο των Ιωαννίνων και σε ερωτήσεις τους για τις μεταφορές, συγχωνεύσεις και καταργήσεων τμημάτων, η Υπουργός απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

Οι προτάσεις των Πανεπιστημίων εκκρεμούν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία όφειλε να είχε γνωμοδοτήσει ήδη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Μάλιστα από το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο μετά τους διαλόγους των Πρυτάνεων με την Υπουργό, δημιουργείται η αίσθηση ότι κάτω από την πίεση του πολιτικού κόστους οι αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη της χώρας παγώνουν.

Σε επίπεδο Ηπείρου το θέμα αφορά στο Τμήμα Λογιστικής Πρέβεζας και την απόφαση μεταφοράς του στα Γιάννινα. Για άλλα Πανεπιστήμια της χώρας οι προτάσεις περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων είναι περισσότερες με αποτέλεσμα να είναι και περισσότερες οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτές μεταφράζονται σε κόστος πολιτικό για την κυβέρνηση η οποία προφανώς δεν θα θελήσει να το πάρει καθώς ο χρόνος για τις εκλογές κυλά αντίστροφα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την Υπουργό δεν υπήρξε απάντηση ούτε στην τεκμηριωμένη πρόταση που κατατέθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τον αριθμό εισακτέων τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που έχει ως κριτήριο την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και διασφαλίζει την βιωσιμότητα των περιφερειακών τμημάτων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως παρουσίασε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τον ακαδημαϊκό χώρο, μεταξύ άλλων για την αυξημένη τακτική επιχορήγηση για τα ΑΕΙ, το θετικό ισοζύγιο θέσεων μελών ΔΕΠ, την αυξημένη απορρόφηση ΕΣΠΑ και την επίσκεψη Αμερικανικών Πανεπιστημίων το Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ