Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές

SAMARAS_NEAΜε κατηγορηματικό τρόπο ο Πρωθυπουργός διαψεύδει τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες – «ανασχηματισμός» και «πρόωρες εκλογές» – να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Άρα για το καλό της χώρας πρωτίστως…»

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως στην περίπτωση που τηρηθεί το πρόγραμμα τότε δεν θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Όπως έχω πει πολλές φορές ως τώρα, δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφ’ όσον εμείς εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα, δηλαδή κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρξει από δω και μπρος πρόβλημα που δεν οφείλεται σε μας – μια πανευρωπαϊκή ύφεση, για παράδειγμα – και η Ελλάδα εφαρμόζει στο μεταξύ τα “συμφωνηθέντα”, δεν θα μας επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία μας».

Ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη του κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο εθνικό φορολογικό σύστημα το οποίο είναι εκείνο που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του «μίνι» φορολογικού που ήδη συζητείται στην βουλή. «Ήδη με αυτά τα μέτρα κερδίζουν το 80% και πλέον μισθωτών και συνταξιούχων, και το 60% και πλέον των οικογενειών με παιδιά.

Φυσικά, τα υψηλότερα εισοδήματα χάνουν σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά κάνουμε ανακατανομή των φορολογικών βαρών από τους πιο ισχυρούς στους πιο αδύναμους. Το φορολογικό μας νομοσχέδιο κινείται ήδη και προς τις τέσσερις αυτές κατευθύνσεις. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και προσεκτικά βήματα. Αλλά και τολμηρά βήματα. Και σχεδιασμός… Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Που αφορούν το ΦΠΑ, για παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ, με προτεραιότητα της εστίαση, παραμένει διακηρυγμένος στόχος μας. Αλλά θα χρειαστεί να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια έσοδα πρώτα. Και φυσικά η σταθεροποίηση του φορο-συλλεκτικού μηχανισμού, που είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μας. Και ήδη ξεκινάμε και σε αυτό…» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά και στο ερώτημα που αφορά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει τέτοια συζήτηση σήμερα. Για πολλούς λόγους μάλιστα: ο πιο προφανής είναι ότι τέτοια συζήτηση θα δημιουργούσε -σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο- «προεκλογικό κλίμα», πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις κανενός και βλάπει τη διακυβέρνηση του τόπου. Ισα-ίσα, τη στιγμή που πρέπει να «τα δώσουμε όλα» για να αναβαθμίσουμε τη διακυβέρνηση από κάθε άποψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ