Όταν ο A.Τσελέντης έκανε σεισμικές έρευνες στην Ήπειρο…

Μπορεί να έχουν περάσει είκοσι περίπου χρόνια από την προηγούμενη γεωφυσική σεισμική έρευνα, όμως κάποια κάποια πρόσωπα είναι γνώριμα.

Ένα από αυτά είναι ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας κ.Άκης Τσελέντης, ο οποίος έχει κληθεί από την ομάδα πολιτών που αντιδρά στις έρευνες για να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση καθώς και στις ενημερωτικές ημερίδες της ερχόμενης εβδομάδας σε Ζίτσα και Ζαγόρι.

Πώς σχετίζεται ο κ.Τσελέντης με την προ 20ετίας έρευνα, η οποία είχε ως συνέχειά της τη διεξαγωγή της ανεπιτυχούς γεώτρησης στο Καλπάκι;

Ο γνωστός σεισμολόγος είχε συνεργαστεί με την τότε ανάδοχο του έργου Enterprise Oil, στις σεισμικές έρευνες της εποχής, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα «παθητικών» σεισμικών ερευνών (passive seismic survey), για το οποίο ο ίδιος και η ομάδα του είχε, κατά πληροφορίες, αμειφθεί με ποσό κοντά σε επταψήφιο νούμερο, καθώς γενικά η σεισμική έρευνα είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή ιστορία.

Ο καθηγητής, συνεπώς, μπορεί να περιγράψει από πρώτο χέρι τη διαδικασία, συμβάλλοντας βέβαια και αυτός στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού.

Πάντως, δημιουργεί μια απορία το γεγονός ότι ένας επιστήμονας που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια έρευνα προσκαλείται να μιλήσει για αυτή από εκείνους που αντιτίθενται κάθετα σε αυτήν!

Κι επειδή είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας επιστήμονας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μια έρευνα είναι «καλή» όταν την κάνει ο ίδιος και «κακή» όταν την κάνουν άλλοι, η επιστροφή Τσελέντη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ