Ως τις 10 Ιανουαρίου το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογικές έδρες

ekloges (1)

Με την λήξη του προηγούμενου έτους το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε επίσημα στην ανακοίνωση των αλλαγών που αφορούν στον εκλογικό χάρτη της χώρας και τη νέα κατανομή εδρών με βάση τα στοιχεία της απογραφής.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ακόμη ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023».

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι εκλογές με βάση τη νέα κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση για εκλογές με βάση την απογραφή του 2021.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εκδώσει το ΠΔ αμέσως μετά το τέλος των γιορτών, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και όχι ως το τέλος Φεβρουαρίου όπως έχει το περιθώριο να κάνει, καθιστά απολύτως βάσιμη την εκτίμηση πως βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών πριν από το Πάσχα -στο βαθμό που δεν υπαγορεύει κάποιος άλλος λόγος- τη βούληση της κυβέρνησης για την τάχιστη έκδοση του ΠΔ.

Ο ίδιος ο κ. Βορίδης άλλωστε προ ημερών είχε δηλώσει με νόημα, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν οι εκλογές πριν από το Πάσχα, πως θα πρέπει να υπολογίσουμε δύο καθαρούς μήνες για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας μετά την ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής.

Το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και ήδη εδώ και μέρες έχουν κυκλοφορήσει και τα τρία ενδεχόμενα για κάλπες είτε στις 26 Μαρτίου, είτε στις 2 Απριλίου, είτε στις 9 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ