Όρραον.. Αρχαιολογικός χώρος, πραγματική ζούγκλα!

orraon

Καλυμμένος από πουρνάρια, θάμνους και πυκνή βλάστηση είναι ο αρχαιολογικός στο Όρραον, ένας από τους σημαντικότερους και λιγότερο προβεβλημένους στην Ήπειρο.

20.000 ευρώ διέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου πέρυσι για μερικό καθαρισμό των αρχαίων οικιών που είχαν καλυφθεί από πουρνάρια και άλλους θάμνους. Κι αυτό επειδή ήρθαν Γερμανοί αρχαιολόγοι να μελετήσουν τον μολοσσικό οικισμό και βρέθηκαν προ απροόπτου με βάσει όσα αποτυπώνονταν στους χάρτες τους.

Οι χάρτες αποτύπωναν τα μνημεία ένα προς ένα και αυτό που αντίκρισαν απείχε πολύ, αφού  ο χώρος κάθε άλλο από οργανωμένος και περιποιημένος ήταν.

Το ποσό των 20χιλιάδων δεν ήταν μικρό, ούτε αρκετό για τον καθαρισμό όλου του χώρου. Όμως η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το δημόσιο έργο είναι ολοφάνερη και προκλητική συνάμα.

Τα χρήματα  διατέθηκαν για να κοπεί και να απομακρυνθεί η βλάστηση.

Απεναντίας το Φθινόπωρο οι ξένοι ερευνητές βρήκαν τα κομμένα πουρνάρια πάνω στα ερείπια που μελετούσαν.

Απαιτήθηκε νέος γύρος κινητοποίησης μεταξύ Δήμου Ζηρού, Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, για να μετακινηθούν προσωρινά και να καούν με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Εκείνη η αντιπυρική περίοδος έληξε, μια νέα ξεκινάει και τα ξερά κλαδιά παραμένουν σε σωρούς εντός του αρχαιολογικού χώρου με νέα πουρνάρια να έχουν αναδυθεί ανάμεσά τους.

Μάλιστα το μονοπάτι για τους επισκέπτες προς το πιο εντυπωσιακό διώροφο κτίριο Α, μένει απροσπέλαστο από φράχτη που σχηματίζουν τα κομμένα ξερά κλαδιά πουρναριών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση αρμόδιοι και αναρμόδιοι, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, αποδεικνύουν πως τα αυτονόητα γίνονται ζητούμενα..

Τα κομμένα πουρνάρια παραμένουν εντός του αρχαιολογικού ο χώρος, η πυκνή βλάστηση καλύπτει τα πάντα και η εικόνα είναι παρόμοια με αυτή της ζούγκλας…

Το αρχαίο Όρραον

Η αρχαία ακρόπολη Όρραον βρίσκεται στο λόφο Καστρί στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας, ανάμεσα από τα χωριά Γοργόμυλος Πρέβεζας και Αμμότοπος Άρτας.

Η έρευνα τοποθετεί την ίδρυσή του τον 4ο π.Χ.. αιώνα, με σκοπό τη λειτουργία του ως οχυρή τοποθεσία παρατήρησης και ελέγχου πριν φτάσει κάποιος στην Αρχαία Αμβρακία, αλλά και ως σημείο διακίνησης προϊόντων.

Ιδιωτικές κατοικίες, πέτρινες οχυρώσεις και κτίρια αξιωματούχων μαρτυρούν πως το Όρραον είχε σημαντική στρατηγική θέση για τους Μολοσσούς.

Η απόλυτη καταστροφή του από τους Ρωμαίους κατά την κατάληψη της Ηπείρου αποδεικνύει το μένος που είχαν οι Ρωμαίοι κατά των Ηπειρωτών και του Πύρρου κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του τελευταίου στην Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ