Ορόσημο οι εκλογές για την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

ALB EKLOGES172

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σαφή στρατηγική εστίαση και προσήλωση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, γεγονός που αποδεικνύεται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ.

Ωστόσο επισημαίνουν την ανάγκη βαθιών τομών που χρειάζεται η χώρα και σημειώνουν ότι οι εκλογές του Απριλίου θα είναι ορόσημο για την ευρωπαική της πορεία.

Στηρίζουν τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Σημειώνουν ότι, για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία προσχώρησης θα είναι αξιόπιστη, θα πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία. Ανταγωνιστικές χώρες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την περαιτέρω ολοκλήρωση και την πολιτική σταθερότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζουν επίσης οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η πρόοδος όσον αφορά την προσχώρηση στην ΕΕ απαιτεί διαρκείς, βαθιές και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς, αρχής γενομένης από το κράτος δικαίου, την αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την οικονομία. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας από την άποψη αυτή, όπως και η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία.

Καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης με μεγαλύτερη διαφάνεια και να ξεπεράσουν την έλλειψη διαλόγου μεταξύ τους. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη σοβαρή ανησυχία τους για το πολωμένο πολιτικό κλίμα και την έλλειψη βιώσιμης διακομματικής συνεργασίας που εξακολουθεί να παρεμποδίζει τη δημοκρατική διαδικασία.

Οι εκλογές στις 25 Απριλίου 2021 θα αποτελέσουν ορόσημο για την παγίωση και την ανανέωση των δημοκρατικών διαδικασιών και δομών της χώρας και για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου πολιτικής σταθερότητας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι θεμελιώδους σημασίας για την ολοκλήρωση της ΕΕ.

Η εισηγήτρια Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε: «Η παρούσα έκθεση έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την Αλβανία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί καλή ένδειξη ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον αλβανικό λαό και όλους τους πολιτικούς παράγοντες θα πρέπει να συνεχιστούν. Είμαι ευτυχής που μπορέσαμε να εγκρίνουμε αυτή τη θετική έκθεση μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος για την Αλβανία, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω του σεισμού του Νοεμβρίου 2019».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ